Ecologische cadeauverpakking: 10 ideeën om onnodig afval met kerst te voorkomen

door Natasja

06 December 2022

Ecologische cadeauverpakking: 10 ideeën om onnodig afval met kerst te voorkomen
Advertisement

Zoals elk jaar is de kersttijd altijd het moment om extra inkopen te doen, vooral om tijdens de feestdagen cadeautjes mee te nemen voor vrienden en familie. Zelfs als het om kleine geschenken gaat, schrijft de traditie voor dat deze altijd netjes moeten worden gepresenteerd, met inpakpapier, tassen of dozen, afhankelijk van de situatie. Soms zijn de verpakkingen zo mooi en uitgewerkt dat het bijna onaangenaam is ze kapot te maken of weg te gooien. Maar het zijn niet altijd voorwerpen en materialen die we daadwerkelijk kunnen hergebruiken, en zelfs als het om eenvoudig inpakpapier gaat, is het nog steeds een soort materiaal dat in grote hoeveelheden wordt geproduceerd en gemaakt is met pigmenten en afwerkingen die niet bepaald biologisch afbreekbaar zijn. Kortom, veel verspilling voor iets dat dan vaak in de vuilnisbak belandt.

Met een beetje inventiviteit kun je het probleem echter omzeilen door je uit te rusten met alternatieven die milieuvriendelijker zijn en klaar om te gebruiken, of beter nog te recyclen, op het juiste moment, en zonder afbreuk te doen aan het uiterlijk van het cadeau wanneer je het aan de ontvanger geeft. Bekijk de ideeën hieronder.

Advertisement

Krantenbladen zijn een uitstekende bron voor iedereen die ze met een goede regelmaat koopt. Als je ze bij het lezen niet te veel verpest met verschillende vouwen, zijn ze perfect voor het inpakken van cadeautjes, net als gedecoreerd papier. En dan heb je alleen nog wat touw en takjes nodig om het pakje te versieren.

Advertisement

Gerecycled papier: vaak is dat bruin pakpapier, maar als je toevallig op een markt dingen koopt en deze zijn verpakt in witte vellen papier die niet te veel vlekken hebben of verpest zijn, zijn die ook goed om apart te houden.

Op het eerste gezicht lijkt monochroom papier misschien minder aantrekkelijk dan mooie cadeauverpakkingsprints, vooral kerstpakpaier, maar het is ook waar dat het de perfecte achtergrond kan worden voor het versieren met takjes, bessen, bladeren en vele andere natuurlijke elementen, zelfs kruiden of plakjes gedroogd fruit.

Als je restjes wol hebt, kun je die gebruiken in plaats van linten of touw, en zelfs handgemaakte pompons maken, die nog mooier zijn dan wegwerpstrikjes.

Heb je er wel eens aan gedacht om strikken te tekenen?

Advertisement

Tot de materialen die voor het inpakken kunnen worden gebruikt behoren ruwe stoffen met een rustieke smaak zoals jute en canvas van verschillende natuurlijke vezels.

Voor een belangrijke fles kun je een oude trui of ongebruikte sjaal recyclen of die op sommige plaatsen beschadigd is. De ontvanger van de fles heeft een vaas voor de winterdecoratie zodra de wijn is opgedronken!

Advertisement

Een les uit het Oosten: wikkel pakjes in restjes stof, die iedereen dan naar wens hergebruikt. Het kunnen zelfs sjaals of foulards zijn!

Voor een klein cadeautje kun je kartonnen kokers van toiletrollen gebruiken, verpakt in recycleerbaar papier, of als het snoepjes zijn.

Advertisement

En als het cadeau belangrijk is, waarom dan niet een mooie stoffen tas maken, of kopen, die de ontvanger dan op duizend manieren kan hergebruiken?

Gewoon een beetje vantevoren voorbereiden met de juiste materialen, en je kan veel onnodige verspilling vermijden, ook met kerst!

Advertisement