6 handige technieken om gekko's op een natuurlijke en veilige manier uit huis te houden

door Natasja

29 Juni 2023

6 handige technieken om gekko's op een natuurlijke en veilige manier uit huis te houden
Advertisement

Gekko's zijn ongevaarlijke reptielen die wijdverspreid zijn in de stad, maar veel mensen houden ze liever uit de buurt van huis. Deze reptielen lijken op hagedissen, zijn ongeveer 20 centimeter lang en met hun poten met kussentjes kunnen ze muren en plafonds beklimmen; hun huid is meestal gevlekt, grijs en beige. Sommige tropische soorten hebben fellere kleuren, terwijl slechts enkele exemplaren van kleur veranderen om zich in de omgeving te camoufleren.

Gekko's zijn geen gevaarlijke dieren en hebben het grote voordeel dat ze de omgeving waarin ze leven vrijmaken van vervelende insecten zoals vliegen en muggen; vroeger werd hun vermogen om hun staart te regenereren gezien als een symbool van wedergeboorte en daarom werden ze beschouwd als geluksbrenger. Ze vermenigvuldigen zich echter zeer snel en veelvuldig: vrouwtjes leggen 2 of 3 eitjes per keer, die na 1 of 2 maanden uitkomen. 

Dus hoe hou je ze op een natuurlijke manier uit je woning? We onthullen hieronder 6 handige technieken.

Advertisement
Francois Mignard/Wikimedia Commons

Francois Mignard/Wikimedia Commons

Als je de aanwezigheid van gekko's in je huis niet prettig vindt, kun je een paar eenvoudige oplossingen gebruiken:

  • dicht kieren en spleten af: gekko's gebruiken kieren in muren, deuren en ramen meestal als schuilplaats en om eieren te leggen. Dicht ze dus goed af om te voorkomen dat ze je huis binnenkomen;
  • Schoon houden: gekko's worden aangetrokken door de aanwezigheid van insecten waarmee ze zich voeden. Daarom zal een grondige schoonmaakbeurt om vliegen, spinnen en muggen te verwijderen hen ervan weerhouden om je huis binnen te komen. Het tijdig verwijderen van etensresten en het plaatsen van horren voor de ramen zal ook helpen in dit opzicht.
  • Eierschalen: de zwavelachtige geur ervan is ongewenst voor gekko's omdat het hen doet denken aan vogels, die hun natuurlijke roofdieren zijn. Zwavel veroorzaakt ook een onaangenaam branderig gevoel op hun buik. Leg daarom een paar schelpen op plekken waar gekko's vaak komen en vervang ze elke 3 weken. Ze zullen snel verdwijnen.
  • Knoflook en sjalotten: op dezelfde manier als eierschalen, geven deze twee smaakmakers ook een onaangename geur af aan gekko's. Hak ze fijn en leg ze bij de ingang om de gekko's weg te houden.
  • Azijn, citroen en chilipeper: je kunt een spray maken door deze 3 ingrediënten in een spuitfles te verdunnen met een beetje water, je maakt dan een mengsel waarvan de geur ongewenst is voor gekko's. Chilipeper is ook irriterend voor hun huid en ogen. Verstuif het op plekken waar gekko's vaak komen.
  • Citronella: deze plant, met zijn sterke, doordringende geur, is in staat om niet alleen insecten te verjagen, maar ook gekko's. Je kunt het als spray gebruiken, een kaars of wierook branden of de plant zelf aanschaffen.

Hoe houd jij gekko's weg uit je huis?

Advertisement