Houdt pepermuntolie muizen weg? De mogelijke toepassingen en hoe je het kunt gebruiken

door Natasja

12 Maart 2024

Houdt pepermuntolie muizen weg? De mogelijke toepassingen en hoe je het kunt gebruiken
Advertisement

Muizen komen helaas ook in de stad voor, maar je moet proberen ze op alle mogelijke manieren uit huis te houden, niet alleen omdat ze schade toebrengen aan voedselvoorraden, meubels en soms zelfs aan de structuur van het huis, maar ook en vooral omdat ze dragers zijn van een aantal ziekten.

Er zijn verschillende manieren om muizen uit huis te verdrijven, en de preventieve manier heeft zeker de voorkeur, om onaangename ongemakken te voorkomen die heel moeilijk op te lossen kunnen blijken. Er zijn veel maatregelen die genomen kunnen worden om muizen uit huis te houden, waaronder verschillende afweermiddelen, zoals pepermuntolie.

Dit natuurlijke en ecologische product lijkt misschien de ideale oplossing, omdat het kan helpen muizen weg te houden zonder gebruik te maken van mogelijk giftige synthetische chemische middelen en een aangename geur in huis verspreidt. Maar weten we zeker dat het echt werkt? Laten we dat hieronder uitzoeken, samen met instructies over hoe je het het beste kunt gebruiken.

Advertisement

Wat is pepermuntolie en waarom is het een uitstekend afweermiddel?

Wat is pepermuntolie en waarom is het een uitstekend afweermiddel?

British Pest Control Association/Flickr

Pepermunt etherische olie is een zeer vluchtig product dat wordt verkregen door stoomdestillatie van de bladeren van de gelijknamige plant, met een typische zeer frisse en intense geur, waardoor het bijzonder geschikt is voor verspreiding in de omgeving. Deze olie heeft kalmerende en stressverlichtende eigenschappen voor mensen, maar is vanwege de intense geur ongewenst voor verschillende dieren.

Hiertoe behoren gelukkig ook verschillende ongedierte, in het bijzonder spinnen en muizen. Eerstgenoemden zijn namelijk erg gevoelig voor de aanwezigheid van oliën op oppervlakken, omdat ze geuren waarnemen via hun poten, terwijl muizen sterk vertrouwen op hun reukzin en daarom bijzonder geïrriteerd zijn door elke intense geur die hen gemakkelijk zou kunnen desoriënteren.

Hoewel het dus geen definitieve oplossing is, kan pepermunt etherische olie heel nuttig zijn om muizen uit het huis te houden en zal het uitstekende resultaten opleveren als andere nuttige maatregelen worden toegepast om te voorkomen dat muizen het huis binnenkomen.

Advertisement

Hoe moet pepermunt etherische olie tegen muizen gebruikt worden

Hoe moet pepermunt etherische olie tegen muizen gebruikt worden

Publicdomainpictures.net

Maar hoe kun je pepermunt etherische olie gebruiken om muizen uit huis te houden? Je kunt interessante resultaten bereiken door eerst de plekken te ontdekken waar muizen in huis rond lopen en op verschillende manieren te handelen:

  • breng pure etherische olie rechtstreeks op de getroffen zone aan;
  • verdun 70 druppels etherische olie in een liter alcohol voedingsdoeleinden of wodka en verstuif deze op de doorgangspunten; op deze manier zal de etherische olie zijn werking uitoefenen en langer meegaan;
  • doe een paar druppels etherische olie op een wat wattenbolletjes die je in de buurt van de vermoedelijke ingangspunten van muizen kunt leggen.

Combineer het gebruik van pepermuntolie met andere trucs om echt definitieve resultaten te bereiken:

  • controleer het huis op mogelijke ingangen voor muizen zoals kieren en spleten, vooral in de garage, kelder en zolder of in de buurt van deuren en ramen;
  • repareer kieren zodat muizen er niet in kunnen, vermijd schuim omdat dit gemakkelijk doorgeknaagd kan worden;
  • plaats vallen om reeds aanwezige muizen te verwijderen;
  • maak ruimtes waar muizen hebben gewoond grondig schoon en ontsmet.

Dankzij deze eenvoudige trucs zullen muizen jouw huis niet langer als hun huis zien!

 

Advertisement