Gebruik je de airco wel op de goede manier? 8 handige adviezen om energie te besparen

door Skip

30 Augustus 2023

Gebruik je de airco wel op de goede manier? 8 handige adviezen om energie te besparen
Advertisement

Als het zomer is wordt het thuis door die verzengende hitte net een oven en is het soms moeilijk een beetje verkoeling te vinden. Je kan de persiennes, luiken en ramen sluiten in de tijd waarin de zon op zijn heetst is, verschillende kamers doorluchten, met waaiers wapperen en ventilatoren laten blazen; allemaal nutteloze pogingen wanneer het kwik het hoogste punt bereikt.

Gelukkig hebben we vandaag de dag airconditioning waardoor je elke dag dit heerlijke seizoen lekker kan beleven omdat je de hoge temperaturen zo wel kan verdragen. Maar de bijkomstigheid is wel dat het energieverbruik aardig oploopt en hetzelfde geldt ook voor de energierekening. Ook het milieu moet het ontgelden.

Er zijn echter verschillende dingen waar je op kunt letten zodat je kunt profiteren van de verkoelende prestaties van je klimaatbeheersingsinstallatie en tegelijkertijd lief bent voor je portemonnee en het milieu.

Hieronder volgen enkele richtlijnen voor een ontspannen zomer.

Pexels

Pexels

Er kunnen verschillende stappen worden gezet om te besparen terwijl je airconditioning gebruikt:

  1. Een check-up van je huis:het eerste wat je moet doen is een specialist erbij halen die een nauwkeurige inventarisatie maakt hoe het met energieverbruik zit en wat de prestaties zijn. Er wordt dus gekeken naar de mate van isolatie van ramen en muren en of de klimaatinstallatie efficiënt is. Door deze beoordeling wordt vanzelf duidelijk op welke punten er ingegrepen moet worden om de energie-efficiëntie van het hele gebouw te vergroten.
  2. Isolatie:aan de buitenkant van de woning zijn de leidingen van het koelcircuit vaak kwetsbaar voor weersinvloeden, wat tot verdere energieverspilling leidt. Door de leidingen goed te isoleren kan de temperatuur sneller omlaag worden gebracht en hoeft hier dus minder stroom voor te worden verbruikt.
  3. Energieklasse:als je nog een installatie moet kopen of vervangen let dan heel goed op de energieklasse, een essentiële vereiste voor stroomverbruikverlaging. Neem dus liever modellen met energieklasse A of hoger en dan kan je het verbruik tot 50% verlagen. Modellen met invertertechnologie kunnen altijd maximaal presteren door zich aan te passen aan de verkoelingsbehoefte. Hoewel ze duurder zijn, zijn ze wel het meest geschikt wanneer je van plan bent om de installatie urenlang te gebruiken per dag en besparen ze op energie en geluidsproductie.
  4. Onderhoud:zoals elk bij elk product dat technologie bevat moeten klimaatbeheersingsinstallaties voortdurend onderhouden worden zodat ze in de loop der tijd efficiënt blijven. Naast de wettelijke verplichting registratiepapieren te bewaren en periodieke controles uit te voeren zorg je met onderhoud er ook voor dat luchtfilters en ventilatoren gereinigd kunnen worden, hier hopen schadelijke ziektekiemen en schimmels zich op die schadelijk zijn voor de gezondheid.
  5. Plaatsing:tijdens de installatie moet er heel goed worden bekeken waar de airco moet komen. Heb je hem liever hoog aan de muur dan daalt de koele lucht richting de vloer en wordt de hele woning sneller gekoeld. Zorg er ook voor dat niets de luchtdoorstroom dwarsboomt zoals bijvoorbeeld gordijnen en meubels. Belangrijk om te onthouden is dat een enkele unit plaatsen in de gang, in de hoop de hele woning hiermee te koelen, geen enkele zin heeft. Veel beter is het om units te installeren in de ruimtes die gekoeld moeten worden.
  6. Deuren ramen en luiken:als er voortdurend warme vochtige lucht de ruimte binnenkomt dan moet de airco-unit langer werken en dus meer energie verspillen. Daarom is het belangrijk ramen en deuren gesloten te houden tijdens gebruik. Ook luiken en persiennes spelen een bepalende rol. Wanneer je deze namelijk gesloten houdt tijdens de warmste uren, vooral wanneer je niet thuis bent, kan er minder warmte binnenkomen en heeft de airco een minder grote werklast wanneer je weer thuiskomt en verkoeling wenst.
  7. Temperatuur en vochtgehalte:de temperatuur die aangehouden moet worden in gebouwen is wettelijk vastgelegd en in de zomers moet dat meer dan 24 á 26 graden zijn. In de meeste gevallen is echter 2 á 3 graden minder vergeleken met de buitentemperatuur al heel wat om je al lekkerder te voelen. Vaak als de vochtigheidsgraad hoog is heb je het idee dat de temperatuur hoger is dan in werkelijkheid. Dan is het dus in vele gevallen voldoende om de ontvochtigingsfunctie in te schakelen om de prettige effecten te merken van de verkoeling.
  8. Timer en nachtstand:twee uitermate handige besparingsfuncties die vaak over het hoofd worden gezien: de timer en de nachtfunctie. Hiermee kan je de gebruikstijd tot een minimum beperken, de unit op afstand bedienen en hem alleen aan hebben staan wanneer dat ook echt nodig is. Gedurende de nacht regelt de airco de kamertemperatuur op basis van de veranderingen in lichaamstemperatuur.

Met deze acht richtlijnen gaat je energieverbruik maximaal omlaag!

Advertisement