Radiatoren: enkele trucs om het rendement te verhogen en gas te besparen

door Natasja

16 November 2022

Radiatoren: enkele trucs om het rendement te verhogen en gas te besparen
Advertisement

In de winter benaderen we altijd met enige schroom de thermostaten om de temperatuur in huis te regelen. Door de hoge gasprijs en het risico van schade aan het milieu is het in feite noodzakelijk te zoeken naar een manier om het verbruik te verminderen en zo vervelende verrassingen aan het eind van het seizoen te vermijden.

Het verlagen van de temperatuur met één of twee graden stelt je in staat om toch warm te blijven, met niet te verwaarlozen voordelen voor zowel de rekening als voor je gezondheid en die van de omgeving om je heen, maar deze truc is soms niet voldoende. Er zijn dus een aantal middelen die je kunt vinden om het verbruik in het koude seizoen te optimaliseren, waarvan sommige je aanzienlijke besparingen opleveren. Laten we ze samen ontdekken.

Advertisement

1. Ventilatoren voor radiatoren

1. Ventilatoren voor radiatoren

Kuriosa/YouTube

Convectorverwarmingsapparaten zijn efficiënter dan traditionele radiatoren, verwarmen de lucht sneller en voorkomen onnodige verliezen naar het plafond, vooral als ze hoog zijn. Vaak kun je je de kosten van het vervangen van radiatoren niet veroorloven, maar je kunnen het probleem oplossen door ze eenvoudig om te bouwen tot convectorverwarmingsapparaten. Hoe? Eenvoudig, door het gebruik van ventilatoren!

Er zijn verschillende ventilatiesystemen op de markt die goedkoop en praktisch te installeren zijn, maar je kunt ze ook zelf thuis maken.

Advertisement

2. DIY ventilatoren

2. DIY ventilatoren

DadoRAM/YouTube

Als je zelf handig bent, zijn er op internet een aantal tutorials te vinden die stap voor stap uitleggen hoe je een DIY radiatorventilator maakt met eenvoudige PC-ventilatoren, een voeding en een thermostaat. Als je het systeem eenmaal hebt voorbereid, kun je het zowel boven als onder de radiator plaatsen en het resultaat zal nog steeds uitstekend zijn.

3. Ventilator

3. Ventilator

Fra96/YouTube

Als je geen zin hebt om ventilatoren te kopen en je hebt niet de wens, de tijd of de handigheid om ze te maken met PC-ventilatoren, dan is er een andere, nog eenvoudiger oplossing voor je. Herinner je je de beste vriend van de zomer in huis, de ventilator? Bewaar hem niet in de kelder of op zolder als de herfst komt! Door hem voor je radiator te plaatsen wanneer deze aanstaat, kunt je de luchtbeweging die door ventilatoren wordt gegenereerd nabootsen zonder een cent uit te geven, en toch een aanzienlijke energiebesparing realiseren. Het systeem werkt nog beter als je een warmtereflecterende panelen achter de radiator plaatst.

4. Warmtereflecterend paneel

4. Warmtereflecterend paneel

Fra96/YouTube

Een nog eenvoudiger methode, die je alleen of in combinatie met de bovengenoemde methoden kunt gebruiken, is het gebruik van warmte-reflecterende panelen. Ook hier kun je kiezen tussen DIY, met eenvoudige folievellen op een kartonnen doos die achter een radiator wordt geplaatst, of het gebruik van een polystyreenpaneel als steun om de warmte-isolatie te verhogen. Maar je kunt ook kiezen voor de aanschaf van kant-en-klare panelen, die je op maat snijdt en achter de radiatoren plaatst.

Wat je ook besluit te doen, vergeet niet dat radiatoren vrij moeten zijn om optimaal te kunnen werken, dus laat geen voorwerpen of meubels voor de radiatoren staan. Je kunt overwegen erboven planken te installeren om de warme lucht naar de vloer te leiden. We wensen iedereen een fijne warme winter!

Advertisement