Langdurig geurende was? Het is gemakkelijk met deze DIY strijkspray

door Natasja

13 Oktober 2022

Langdurig geurende was? Het is gemakkelijk met deze DIY strijkspray
Advertisement

Als je een kledingstuk draagt dat je net uit de kast hebt gehaald, wil je graag dat het altijd zo lekker ruikt alsof het net uit de wasmachine komt. Helaas is dat vaak niet het geval: te lang drogen laat een onaangename natte geur achter, het wasmiddel of de wasverzachter heeft een geur die niet blijft hangen of niet tegen het drogen bestand is, of de kledingkast en de lade laten een muffe geur op de kleren achter die we echt niet echt fijn vinden.

Er zijn een aantal middelen die je kunt gebruiken om dit vervelende ongemak te voorkomen. Van het gebruik van producten met een aanhoudende geur tijdens het wassen tot het gebruik van parfums voor kledingkasten en laden, je kunt kiezen op welk moment je in wilt grijpen. Onder andere is er een middel dat gebruikt kan worden bij het strijken, als je dat nog doet. Je kunt een DIY geparfumeerd water maken om op kleren te spuiten voor het strijken. Laten we samen ontdekken hoe het te bereiden en te gebruiken.

Advertisement

1.Ingrediënten

1.Ingrediënten

Creativo

De ingrediënten die nodig zijn om dit geparfumeerde water te maken zijn zeer beperkt en gemakkelijk verkrijgbaar in de supermarkt:

  • 100 ml gedistilleerd water
  • 30 druppels essentiële oliën naar keuze
  • 1 theelepel baking soda (optioneel)

Essentiële oliën zijn olieachtig en lossen niet op in water. Je kunt er dus voor kiezen een emulsie te maken die voor elk gebruik geschud moet worden, of een houder te gebruiken die het oplossen in water vergemakkelijkt, in dit geval baking soda. Het resultaat zal nog steeds hetzelfde zijn!
Wat de keuze van de essentiële olie betreft, kun je je eigen weg gaan naargelang je smaak, door ze afzonderlijk te gebruiken of een mix te maken, maar de meest aanbevolen zijn lavendel voor een ontspannend effect, munt voor een verfrissende werking (geweldig voor de zomer, want het weert insecten!) en citroen voor een opwekkend effect.

Advertisement

2. Voorbereiding

2. Voorbereiding

Creativo

De bereiding van het geparfumeerde water is heel eenvoudig: als je alleen de essentiële oliën gebruikt, voeg ze gewoon toe aan het water in een fles met een vernevelaar. Schud het mengsel en laat het 4 dagen staan alvorens het te gebruiken. Vergeet niet om het bij elk gebruik goed te schudden om te voorkomen dat de essentiële oliën aan de oppervlakte blijven en zich van het water scheiden.

Als je er daarentegen voor kiest om baking soda toe te voegen, maak het nat met de druppels essentiële olie, meng het goed en voeg het vervolgens toe aan het water. Nogmaals goed roeren zodat de baking soda volledig oplost in het water. De spray is klaar voor gebruik!

3. Gebruik

3. Gebruik

Creativo

Het gebruik van deze spray is even eenvoudig als de bereiding ervan: gewoon het water op de te strijken stof spuiten, door de fles op een afstand te houden en ervoor te zorgen dat de stof niet te nat wordt, en onmiddellijk met het strijkijzer gaan strijken. Wees voorzichtig met delicate stoffen, test altijd een klein verborgen deel voordat je het overal opspuit. Je kleding blijft lang lekker ruiken!

Advertisement