Gebroken sleutels in sloten verwijderen zonder een slotenmaker te bellen

door Natasja

27 Februari 2023

Gebroken sleutels in sloten verwijderen zonder een slotenmaker te bellen
Advertisement

Een afgebroken sleutel in de slotcilinder is een relatief veel voorkomend probleem. Natuurlijk krijgt bijna iedereen vroeg of laat met een dergelijk voorval te maken, met niet weinig ongemakken tot gevolg, omdat het betreffende slot onbruikbaar wordt, waardoor we misschien helemaal niet meer het huis in kunnen. Daarom denkt men vaak als eerste aan een slotenmaker om het probleem snel op te lossen.

Het is echter niet nodig om in deze gevallen een expert in te schakelen, want er zijn verschillende zeer eenvoudige en snelle methoden die ons soms kostbare tijd besparen, maar ook het geld dat we aan deze expert zouden besteden. We illustreren er hieronder een.

via ferreco/Instagram

Advertisement
ferreco/Instagram

ferreco/Instagram

Een afgebroken sleutel uit het slot halen is een heel eenvoudige handeling als je over het juiste gereedschap beschikt. De methode beschreven door @ferreco https://www.instagram.com/ferreco/ op zijn sociale kanaal Instagram is perfect voor sleutels die breken in de buurt van het handvat, die een beetje uit het slot blijven steken.

Alles wat je nodig hebt is wat hete lijm: strooi het op het slot en wacht tot het droog is, trek dan voorzichtig aan de lijm en de sleutel zal moeiteloos uit het slot komen. Zoals hierboven vermeld, is deze methode alleen goed voor sleutels die uitsteken: vermijd het als de sleutel niet uitsteekt, want de lijm kan aan het slot blijven kleven, waardoor het beschadigd wordt en je het geheel moet vervangen.

Advertisement
ferreco/Instagram

ferreco/Instagram

Maar wat zijn andere methoden om afgebroken sleutels uit sloten te halen?

Als de sleutel uitsteekt, kun je in plaats van hete lijm, die zoals gezegd riskant is voor de integriteit van het slot, een tang gebruiken, nadat je de plek goed hebt ingesmeerd om het uittrekken te vergemakkelijken.

Als de sleutel daarentegen niet uitsteekt, is de procedure iets ingewikkelder, maar in sommige gevallen toch uitvoerbaar. Je kunt proberen een open paperclip of een haaknaald te gebruiken: steek deze in het slot net onder de sleutel, zo diep mogelijk, zodat het hulpmiddel aan de tanden van de sleutel blijft hangen. Trek dan naar je toe en de sleutel zou naar buiten moeten glijden. Op dit punt komt hij er vanzelf uit of je kunt jezelf helpen met de tang zoals hierboven beschreven.

En als geen van deze methoden werkt, zul je noodzakelijkerwijs een slotenmaker moeten bellen.

Advertisement