Verwijder onaangename geuren meteen uit je schoenen met deze snelle en gemakkelijke DIY middelen

door Natasja

30 Oktober 2022

Verwijder onaangename geuren meteen uit je schoenen met deze snelle en gemakkelijke DIY middelen
Advertisement

Gesloten schoenen houden je warm en beschermen je voeten, maar ze verhinderen de uitwisseling van lucht en daardoor zweten je voeten, soms overvloedig en in alle seizoenen. Als je dan in het bijzijn van andere mensen je schoenen moet uittrekken, voel je je misschien wat ongemakkelijk door de onaangename geur die van je voeten, maar ook van de schoenen afkomt.

Als bij sommige schoenen de makkelijkste en snelste oplossing om ze weer als nieuw te maken is om ze in de wasmachine te gooien, is het ook zo dat je ze zeker niet elke dag kunt wassen. Daarom zijn sprays en verfrissers die erin kunnen worden gespoten om het verschijnen van onaangename geuren te voorkomen of om ze te verwijderen in deze gevallen nuttig. Laten we samen wat DIY oplossingen ontdekken.

Advertisement

1. Preventie

1. Preventie

Creativo

Allereerst kun je met een paar eenvoudige maatregelen proberen het ontstaan van onaangename geuren te voorkomen of te beperken. Je schoenen altijd een paar uur in de open lucht laten staan en ze bij thuiskomst niet meteen in de schoenenkast zetten, helpt onaangename geuren te verminderen dankzij de uitwisseling van lucht. Probeer altijd sokken van natuurlijke, ademende vezels te dragen om het risico van zweten te verminderen, en als je de hele dag je schoenen moet dragen, kun je een ander paar meenemen om te gebruiken nadat je je voeten met water hebt ververst. Ten slotte kun je inlegzolen gebruiken: er bestaan inlegzolen van cederhout die antibacteriële en schimmelwerende stoffen bevatten, die de voet beschermen en de vorming van onaangename geuren voorkomen.

Advertisement

2. Azijn en citroen

2. Azijn en citroen

Creativo

Je kunt gemakkelijk een anti-zweetspray maken met azijn en citroen: witte azijn absorbeert zweetsporen en onaangename geuren, terwijl citroen antiseptisch is en een aangename geur achterlaat. Vul een spuitfles met 500 ml water en voeg langzaam 150 ml witte azijn en 100 ml citroen toe. Meng alles en breng het aan op de schoenen.

3. Baking soda

3. Baking soda

Creativo

Baking soda kan worden gebruikt in poedervorm of in oplossing als spray.

  • in poedervorm: voeg 5 druppels essentiële olie (je kunt tea tree gebruiken voor de desinfecterende werking of een andere geur naar smaak) toe aan twee eetlepels baking soda en strooi het poeder aan de binnenkant van de schoenen;
  • als spray: los 20 g baking soda gemengd met 20 druppels essentiële olie op in 300 ml water, spuit het vervolgens op de schoenen en laat drogen.

 

4. Snelle middelen

4. Snelle middelen

Er zijn ook snelle middelen, die je in noodgevallen of als je haast hebt kunt gebruiken. Hier zijn er een paar:

  • Talkpoeder: een van de oudste middelen, strooi het gewoon aan de binnenkant van je schoenen en laat het een uur zitten voordat je het borstelt en verwijdert. Je kunt het ook rechtstreeks op je voeten gebruiken om ze te ontgeuren en zweten te voorkomen.
  • Maïszetmeel: kan baking soda vervangen in bovengenoemde bereidingen.
  • Kattenbakvulling: doe een handvol kattenbakvulling in de schoenen voordat je naar bed gaat: het zal geuren absorberen en de volgende ochtend zullen de schoenen fris zijn en lekker ruiken
  • Droogtrommeldoekjes: je kunt ze in de schoenen stoppen in plaats van ze na gebruik weg te gooien; als ze ongeparfumeerd zijn, kun je er een paar druppels essentiële olie aan toevoegen.

Dit zijn slechts enkele remedies: welke ken je en gebruik je?

Advertisement