6 manieren waarop je houtas en de vele eigenschappen ervan kunt gebruiken

door Natasja

20 Oktober 2022

6 manieren waarop je houtas en de vele eigenschappen ervan kunt gebruiken
Advertisement

As van de open haard d.w.z. de as die ontstaat bij de verbranding van hout (maar ook onbehandelde pellets), is in vele contexten een waardevol materiaal. Zoals vaak het geval is bij het gebruik van natuurlijke stoffen, is dit een feit dat vooral bekend is bij de oudere generaties, die van onze grootouders die het vaak gebruikten.

Bij het schoonmaken in huis of het tuinieren, as lijkt echt een magische stof die de juiste oplossing en remedie kan worden voor veel problemen. Om de vele ongelooflijke eigenschappen ervan te ontdekken, tonen we je hieronder enkele van de vele toepassingsmogelijkheden.

Advertisement
CarolinaCapsFan/Reddit

CarolinaCapsFan/Reddit

We geven hieronder een overzicht van de meest voorkomende omstandigheden waarin as nuttig kan zijn:

  • Het vuur blussen - Het klinkt misschien paradoxaal, maar as op het vuur gooien helpt om het te doven. Het is het eerste voor de hand liggende gebruik, misschien wanneer het vuur geblust moet worden en er nog wat kolen zijn die maar blijven branden.
  • Sneeuw smelten - As kan, net als zout, ijs en sneeuw doen smelten. Het is dus zeer nuttig om bijvoorbeeld ijzige wegen begaanbaar te maken.
  • Tuinieren - In de tuinbouw lijkt as waardevoller dan ooit omdat het zowel als meststof als als pesticide kan worden gebruikt. Het is rijk aan voedingsstoffen zoals kalium, magnesium, fosfor en calcium, die zeer nuttig zijn om de grond vruchtbaarder te maken. Het draagt ook bij tot het in evenwicht brengen van de zuurgraad. Tegelijkertijd kan het dienen om aantasting door schimmel en parasieten te voorkomen. Je moet echter wel de specifieke kenmerken van elke grond kennen, want in sommige gevallen kan het schadelijk zijn en dus averechts werken.

Advertisement
SpankyNoodle/Reddit

SpankyNoodle/Reddit

  • Het huis schoonmaken - Ook als het gaat om het schoonmaken kan as een zeer succesvol middel blijken te zijn. Sommigen gebruiken het als kalkverwijderaar of, gemengd met water, als schuurmiddel om staal en zilverwerk te laten glanzen. En dan is er nog het traditionele recept voor loog, een natuurlijk wasmiddel dat ver teruggaat in de tijd en waarmee dan weer uitstekende zeep kan worden gemaakt. De bereiding bestaat uit het koken van wat tot poeder gereduceerde as en onmiddellijk daarna ongeveer 12 uur laten afkoelen, zodat het vaste deel naar de bodem kan zakken. De te gebruiken loog is het vloeibare deel aan de oppervlakte, nadat het goed gefilterd is.
  • Neutraliseren van geuren en vocht bestrijden - Schalen en kopjes met as geplaatst in bepaalde hoeken van het huis kunnen helpen onaangename geuren, vocht en schimmel te absorberen.
  • Zorg voor je welzijn - Van deze ongelooflijke stof is ook bekend dat het goed is voor het welzijn en de gezondheid van je lichaam. We willen hier absoluut geen medisch advies geven, want daar zijn we niet toe bevoegd. Maar bij wijze van informatie is het nuttig te weten dat het in de loop der tijd vaak is gebruikt om veel voorkomende lichamelijke symptomen te behandelen en zelfs om haar en nagels te versterken.

Er zijn veel andere manieren waarop as kan worden gebruikt, maar dit zijn meestal de bekendste en meest erkende.

Kende je al een aantal manieren of heb je ze al eens toegepast?

Advertisement