Waarom zit er water in de koelkast? Ontdek hoe het ontstaat en wat te doen om het te voorkomen

door Natasja

19 Oktober 2022

Waarom zit er water in de koelkast? Ontdek hoe het ontstaat en wat te doen om het te voorkomen
Advertisement

Hoe vaak is het je overkomen dat je de deur opent en de koelkast vol water vindt? Druppels die langs de wand naar beneden glijden of een min of meer dikke laag die op de bodem, boven op de laatste plank of in de groentelade wordt afgezet. En als je het af en toe vindt, is het niet zo erg maar als het te veel of te vaak voorkomt, kan het niet alleen een hinderlijk gevaar worden voor het voedsel, dat, bevochtigd, minder lang houdbaar is. Het kan ook een teken zijn van een probleem met het apparaat dat duidelijk niet goed werkt.

Maar waarom ontstaat deze condensatie in de koelkast? En vooral, hoe kan het voorkomen worden? Laten we dit samen ontdekken.

Advertisement

Waarom ontstaat er condens in de koelkast?

Waarom ontstaat er condens in de koelkast?

Creativo

Water in de koelkast is condensatie, d.w.z. het vocht in de lucht dat door contact met een koud oppervlak condenseert. Dit verschijnsel komt vrij vaak voor, als gevolg van de lage temperatuur en de hoge luchtvochtigheid binnen en het voortdurend openen van de deur, waardoor de temperatuur tijdelijk stijgt

Als je een zeer moderne koelkast hebt gekocht, zou er helemaal geen condensatie mogen optreden, dankzij de nieuwe no frost-technologie die dit voorkomt. Als je het echter blijft vinden, kan dat betekenen dat je iets verkeerd doet of dat de koelkast een probleem heeft.

Advertisement

Hoe verwijder je water uit de koelkast

Hoe verwijder je water uit de koelkast

Creativo

Een abnormale ophoping van water kan eenvoudig te wijten zijn aan een verstopt afvoergaatje in de onderkant. Hierdoor stroomt het condensaat in een bak naast de compressor, die het door zijn werking verwarmt, waardoor het verdampt. Hier zijn de stappen om het water te verwijderen en het afvoergaatje schoon te maken:

  • Haal de stekker uit de koelkast en maak hem leeg.
  • Controleer het afvoergaatje; het is zeer waarschijnlijk dat het verstopt is met voedselresten of andere vuilafzetting, waardoor het water niet goed kan stromen.
  • Maak het gat schoon met een pijpenrager of tandenstoker en controleer of het gaatje vrij is door er een beetje water doorheen te gieten.
  • Maak de koelkast goed schoon en droog, dan kunt je hem weer aan doen en opnieuw vullen.

Hoe voorkom je condensvorming

Hoe voorkom je condensvorming

Creativo

Als je alle condens uit de koelkast hebt verwijderd, denk er dan aan om voortaan enkele kleine voorzorgsmaatregelen te nemen om condensatie te voorkomen: 

  • Controleer het afvoergaatje regelmatig: door het gebruik kan het gemakkelijk per ongeluk verstopt raken door resten en vuil en door het schoon te houden voorkomt je dat je in de toekomst de ophoping moet verwijderen;
  • Om het risico dat er resten op het afvoergaatje terechtkomen te minimaliseren, moet je ervoor zorgen dat er geen voedsel in contact komt met de achterwand, waar condens, die naar beneden glijdt, voedsel, verpakkingen of vuil mee kan slepen;
  • Controleer of de pakkingen intact zijn en de deur goed afdichten.

Als je zelfs na al deze maatregelen nog steeds water in de  koelkast aantreft, is het misschien tijd om een monteur te bellen, denkt je ook niet?

Advertisement