Ruiken je kleren onaangenaam? Ontdek hoe je gemakkelijk en in een paar stappen van de muffe geur afkomt

door Natasja

19 Oktober 2022

Ruiken je kleren onaangenaam? Ontdek hoe je gemakkelijk en in een paar stappen van de muffe geur afkomt
Advertisement

De zogenaamde seizoenswisseling van kleren is een van die huishoudelijke klusjes waarbij meestal geldt: hoe later je dit klusje moet doen, hoe beter. Maar als het zover is, moet het geregeld worden. Vaak zit je met kleding die, na maanden of soms een heel jaar in de kast gelegen heeft, naar vocht of zelfs schimmel ruikt.

Dit is nogal een vervelend ongemak, maar met een beetje geduld en wat goede raad is het in een mum van tijd opgelost.

Hieronder staan enkele geheimen om dit probleem te overwinnen en een heerlijk ruikende garderobe te hebben.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • De strijd tegen onaangename geuren begint natuurlijk met wassen. Probeer de juiste wasverzachter voor je kleding te vinden of als je dat wilt maak het zelf met citroenzuur en essentiële oliën.
  • Als je volledig aan de natuurlijke kant wilt blijven, raden we je aan al je kleren, vooral de witte, te wassen met Marseillezeep en baking soda. De gecombineerde werking van deze twee producten maakt wit, verwijdert vlekken en parfumeert. En deze twee ingrediënten kunnen ook gemakkelijk gebruikt worden in de wasmachine.
  • Als je je kleren hebt gewassen, droog ze dan bij voorkeur in de zon en in de open lucht. Het is zeker de beste keuze om elke muffe geur en vochtigheidsgeur te laten verdwijnen.
  • En als je het helemaal goed wilt doen, kun je je kleren met stoom strijken om ze verder te ontsmetten en eventuele andere geuren te neutraliseren.
Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Nadat het wasgoed is gewassen, gedroogd en gestreken, moet het in de kast worden gelegd. Parfumeer daarvoor zowel de kledingkast als de kleding zelf.
  • Voor de kast kun je, naast de gebruikelijke verfrissers die je kunt kopen, ook enkele natuurlijke gebruiken. Je kunt laurierbladeren, munt of eucalyptus, schillen van citrusvruchten en bloemen, gedroogd in kleine zakjes doen of met essentiële oliën geïmpregneerde watjes.
  • Spuit geparfumeerde oplossingen van eveneens natuurlijke ingrediënten op kleding, voordat je deze in de kast of de laden opbergt. Je kunt mengsels maken van water en een paar druppels geurende essentiële oliën. Of je kunt infusies maken door citrusschillen, bloemen of kruiden (lavendel is populair) in water te koken. Breng in beide gevallen de mengsels over in een spuitbus en spuit ze op de kleding. Het resultaat zal uitzonderlijk zijn. 

Het enige wat je nog moet doen is de seizoenswisseling van kleding. Succes ermee!

Advertisement