Maak kozijnen in een handomdraai schoon met eenvoudige trucs en natuurlijke producten

door Natasja

15 Oktober 2022

Maak kozijnen in een handomdraai schoon met eenvoudige trucs en natuurlijke producten
Advertisement

Het schoonmaken van balkon- en raamkozijnen is voor veel mensen een van de meest vervelende en vermoeiende huishoudelijke klusjes. De ongelijke oppervlakken en de kieren waar het vuil blijft steken en aankoekt, maken het tot een werkje dat meestal veel geduld vereist. En het stof dat zich daar ophoopt is meestal vrij veel, vooral aan de buitenkant die het meest is blootgesteld aan wind en regen.

Er zijn echter middelen en geheimen die het schoonmaken gemakkelijker en praktischer maken en betere resultaten opleveren. En dan hebben we het niet over chemische producten, die niet goedkoop en absoluut niet ecologisch zijn. We hebben het over natuurlijke middelen die, geholpen door de juiste stappen en manieren van gebruik, de ideale oplossing zijn voor dit soort taken.

Advertisement
ajdeemo/Reddit

ajdeemo/Reddit

De beste optie, met welk type kozijnen je ook te maken hebt, is te beginnen met het verwijderen van het grootste deel van het stof door af te stoffen met een bezem met middelharde haren. Als je merkt dat er hoekjes en gaatjes zijn waar je niet bij kunt, kun je een puntig hulpmiddel zoals een breinaald gebruiken, waarvan je de punt kunt bedekken met een zachte, niet te dikke doek. Met deze methode kun je zelfs het kleinste vuildeeltje uit nauwe spleten verwijderen. Na deze handeling moet je overgaan tot het wassen, waarbij je verschillende producten kunt gebruiken, afhankelijk van het materiaal waarvan de kozijnen zijn gemaakt. De meest voorkomende zijn aluminium, PVC en hout.

Voor aluminium en PVC kozijnen:

  • Aluminium en PVC zijn momenteel de meest gebruikte materialen bij de bouw van kozijnen voor woningen. Ze zijn vrij duurzaam en lenen zich om te worden gewassen met ingrediënten als azijn, citroen en baking soda. Voeg in een emmer zeer heet water twee eetlepels azijn of citroen en één eetlepel baking soda toe.
  • Veeg met een zachte doek over de kozijnen en boen waar nodig.
  • Spoel alles af met een microvezeldoek.  

 

Advertisement
blutom/Reddit

blutom/Reddit

Voor houten kozijnen:

  • Hout is een kwetsbaarder materiaal dat minder agressieve producten vereist dan azijn en citroen. In dit geval kun je een mengsel van baking soda en Marseillezeep proberen.
  • Meng twee of drie eetlepels baking soda met twee of drie eetlepels gesmolten Marseillezeep.
  • Het resulterende mengsel, dat een romige consistentie heeft, kan met een borstel of spons worden gebruikt om voorzichtig vuil van de kozijnen te verwijderen. 
  • Afspoelen met de gebruikelijke microvezeldoek gedrenkt in water. En klaar is Kees!

Heb je wel eens kozijnen schoongemaakt met natuurlijke producten?

Advertisement