Oude terracotta potten recyclen en opknappen: 8 creatieve DIY-ideeën

door Natasja

17 Oktober 2022

Oude terracotta potten recyclen en opknappen: 8 creatieve DIY-ideeën
Advertisement

Hoewel ze tegenwoordig vaak worden vervangen door andere materialen zoals plastic, blijven terracotta potten de mooiste om planten in te bewaren en terrassen, balkons en tuinen karakter te geven. De wisseling van de seizoenen en de weersomstandigheden kunnen ze na verloop van tijd beschadigen en verkleuren, waardoor de hele omgeving er grijzer en triester uitziet. 

Maar voordat je ze weggooit, kun je proberen ze op te knappen met DIY en een beetje creativiteit; een nieuwe kleur, ontwerp of versiering kan oude, saaie potten nieuw leven inblazen. Het opknappen van terracotta potten is heel eenvoudig en maakt het mogelijk om nieuwe en verschillende potten te maken, afhankelijk van je smaak en het beeld dat je je terras of tuin wilt geven. Laten we er samen een paar ontdekken.

Advertisement

Voorbereiding van de potten

Welke versiering je ook kiest voor de potten, er zijn enkele voorbereidende handelingen om ze klaar te maken voor bewerking:

  • maak de potten leeg van de planten en de aarde die ze bevatten en was ze grondig zodat er geen resten achterblijven en laat ze minstens een dag drogen, bij voorkeur in de zon;
  • als er aanslag of schimmel op de pot zit, kun je een wasborstel met bleekmiddel gebruiken en het oppervlak schrobben;
  • schuur het oppervlak met schuurpapier om eventuele oneffenheden weg te werken;
  • vocht dat intern door de grond en extern door de lucht wordt opgenomen, kan de versiering op den duur beschadigen: om dit te voorkomen of te vroeg te laten gebeuren, moet je de binnen- en buitenkant van de pot eerst met een waterdichtingsmiddel behandelen.

Advertisement

1. Effen kleur

Om effen potten te maken, kun je acrylverf, temperaverf (in dat geval is bescherming met een extern fixeermiddel zeer belangrijk), keramische verf of krijtverf gebruiken; het is de gemakkelijkste en meest eenvoudige methode, je kiest gewoon de kleuren en brengt ze aan ze op de potten, waarna je ze laat drogen.

2. Geometrische versieringen

Als je de pot wilt kleuren als een regenboog of kleuren wilt afwisselen met geometrische vormen, kun je papieren tape gebruiken om delen van het oppervlak af te plakken terwijl je elke kleur aanbrengt. Verwijder de tape enkele minuten na het aanbrengen van de kleur en wacht tot deze volledig droog is voordat je verder gaat met de volgende kleur.

3. Decoupage

Met de decoupagetechniek kun je potten versieren met een willekeurig ontwerp met behulp van servetten, kranten- en tijdschriftenknipsels of de speciale vellen die te koop zijn. Je kunt ervoor kiezen om de versiering direct op de terracotta aan te brengen of na het aanbrengen van een basislaag verf. Breng het ontwerp aan en plak het vast met veel vinyllijm die je met een kwast aanbrengt. Als de pot droog is, kun je  je prachtige versiering bewonderen.

4. Overdraagbare etiketten

Als je de tijd liever verkort of niet zo handig bent, kun je zelfklevende etiketten kopen die je met water rechtstreeks op de pot kunt aanbrengen. Voor een snelle versiering!

Advertisement

5. Onuitwisbare viltstiften

Met verfstiften kun je eenvoudige ontwerpenteksten en geometrische vormen op de terracotta potten maken, die bovendien waterbestendig zijn. Je kunt ook kartonnen sjablonen maken om op de terracotta over te trekken.

6. Verf en touw

Je kunt er ook voor kiezen verschillende technieken met elkaar te combineren om een meer artistieke pot te maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een effen basis in de kleur van je keuze, deze verfraaien met teksten en versieren met touwtjes rond de bovenkant of de onderkant van de pot.

Advertisement

7. Golfeffect

Om deze potten met een mooi golfeffect te maken, begin je met een basis van witte verf. Als het droog is, doop je het in de gekleurde verf. Telkens als de verf droogt, kun je de pot er weer in dopen, waarbij je telkens op een lagere hoogte stopt, zodat deze schakeringen ontstaan.

8. Marmereffect

Als je prachtige versieringen met marmereffect wilt maken, neem dan verf, water en lak in verschillende kleuren. Bereid de basis voor met verf en laat het drogen. Doe vervolgens het water in een kom en giet er een paar druppels glazuur in de kleuren van je keuze in. Dompel de pot in het water en hij komt er prachtig gemarmerd uit.

Welk project heb jij gekozen om je potten op te knappen?

Advertisement