Vlekken op matrassen kussens en dekens? Verwijder ze simpel en snel met deze trucs

door Skip

26 Augustus 2023

Vlekken op matrassen kussens en dekens? Verwijder ze simpel en snel met deze trucs
Advertisement

Beddengoed is een van de lastigste dingen om schoon te krijgen, vooral omdat het zoveel ruimte vraagt en het lastig in de wasmachine is te krijgen. In matrassen kussens en dekens komen vaak lastige vlekken te zitten die moeilijk te zijn verwijderen en kunnen talloze oorzaken hebben. Fruit koffie en zweet zorgen vooral voor vlekken in het beddengoed en die laten soms sporen achter die soms onmogelijk te verwijderen lijken te zijn.

Er zijn talloze chemische producten in de handel die speciaal voor dit soort vlekken zijn ontworpen, maar gelukkig kunnen we vele oplossingen op natuurbasis gebruiken om doeltreffend alle vlekken uit matrassen kussens en dekens weg te krijgen. En dat allemaal op zo'n manier dat er vooral ook voorzichtig wordt omgegaan met stoffen, het milieu en onze gezondheid.

Door schoonmaakproducten kunnen stoffen gaandeweg geel worden en hun kleur verliezen, maar ook dit is op natuurlijke wijze te ondervangen. We gaan samen eens alle handige trucs bekijken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Afhankelijk van het type vlek moet je een specifieke benadering hanteren:

  • voor vetvlekken op kussens en dekbedden kan je baking soda gebruiken. Dit zal, wanneer het direct op de vlek wordt aangebracht de vetvlek doeltreffend opnemen en krijg je bij de eerstvolgende wasbeurt deze vlek er helemaal uit.
  • voor gele zweetvlekken op dekens en kussens kan je beter voor witte azijn kiezen; je krijgt hier niet alleen goed vlekken mee weg uit textiel, ook heeft het een antibacteriële werking.
  • wil je dan toch weer dat het beddengoed weer wit straalt als toen het net nieuw was, dan is waterstofperoxide de best passende oplossing. Hieronder vind je een super effectief recept daarvoor.

Om vlekken effectief te kunnen verwijderen uit matrassen en lakens kan je de ontvettende kracht van wasmiddel combineren met de blekende werking van waterstofperoxide. Maak een mengsel van deze 2 producten door 4 eetlepels waterstofperoxide te combineren met 3 theelepels afwasmiddel. Als je dit alles goed gemengd hebt breng je dit aan op de te behandelen plekken en laat je het zitten totdat je de vlekken ziet verkleuren. Wrijf voorzichtig en laat nog enkele minuten zitten alvorens met een vochtige doek het te verwijderen.

En wat te doen als je matrassen wilt bleken die al lang vaal zijn? Je kan dan gebruikmaken van een hele simpele truc. Nadat je de meest in het oog springende vlekken op passende wijze hebt verwijderd, bedek je het matras met baking soda en laat je dit 10 minuten zo zitten. Herhaal deze behandeling ook aan de andere kant, dus moet je met een stofzuiger het teveel aan baking soda opzuigen. Dankzij deze oplossing gaat je matras weer stralen en verwijder je tegelijkertijd bacteriën schimmels en overtollig vocht.

Voor kussens en dekens gebruik je citroen of azijn. Gebruik je citroen dompel je het te wassen textiel onder in een mengsel van verse citroen en lauwwarm water en laat je dit ongeveer een uur weken voordat je het gaat wassen op de gebruikelijke manier. Gebruik je azijn dan kan je 100 ml witte azijn direct in de doseerlade doen in de opening voor de wasverzachter. Hierdoor wordt alles weer stralend mooi en is het zacht en fris.

Hoe regel jij doorgaans het wassen van al je beddengoed?

Advertisement