Seizoenswisseling: hoe bereid je je voor met een perfect schone kledingkast?

door Natasja

12 November 2022

Seizoenswisseling: hoe bereid je je voor met een perfect schone kledingkast?
Advertisement

De seizoenswisseling in huis betekent niet alleen hogere of lagere temperaturen, verschillen in de uren licht en donker, en het wisselen van dikke naar lichte kleding en omgekeerd. Het betekent ook en vooral de kledingkasten openen en de inhoud ervan volledig vervangen: de kleren van het seizoen dat je achterlaat moeten goed worden gesorteerd, opgevouwen en opzij gelegd in afwachting van de terugkeer, en je moet de kleren van het seizoen dat gaat eraan komt binnen handbereik leggen.

Om deze verandering echt effectief te laten zijn en je er niet toe te brengen kleding te dragen die ruikt naar een gesloten en vieze kledingkast, kun je je vóór deze grote verandering wijden aan het grondig schoonmaken van de kledingkast: door dit te doen zal de kleding altijd fris en schoon ruiken.

Advertisement

1. De kast schoonmaken

1. De kast schoonmaken

Creativo

Maak eerst de kast helemaal leeg door je kleren op het bed te leggen en verwijder met een vochtige doek al het stof, te beginnen bij het hoogste gedeelte, het moeilijkst bereikbaar en dus ook het vuilst, zowel binnen als buiten. Op dit punt ben je klaar voor een diepere reiniging: je kunt kiezen voor natuurlijke DIY middelen die absoluut effectief zijn in het verwijderen van vuil en ontvetten.

  • Azijn: onmisbaar bij het schoonmaken van elk deel van het huis, het is een van de middelen bij uitstek om te ontvetten en te ontsmetten. Doe het op een niet-schurende spons of microvezeldoek en veeg de hele kast schoon, zowel binnen op de planken en wanden als buiten op de deuren. Spoel en droog, en laat de kast een paar uur luchten met het raam open.
  • Baking soda: een andere grote hoofdrolspeler van onze reiniging, het kan gebruikt worden door 2-3 theelepels in een halve liter water te doen en goed te mengen. Alle oppervlakken inspuiten, afspoelen en afdrogen met een schone doek. Als je meer ontvettende werking wilt, kun je ook een eetlepel baking soda met water mengen tot het een gelachtige pasta vormt.
  • Marseillezeep: de laatste grote bondgenoot van deze schoonmaak, die behalve ontvettend ook een zeer aangename geur achterlaat. Doe gewoon een paar vlokken op een vochtige spons, dan afspoelen en afdrogen.

 

Advertisement

2. Motten- en houtwormenbestrijdingsmiddel

2. Motten- en houtwormenbestrijdingsmiddel

Creativo

Aan het einde van de schoonmaakbeurt is het tijd om de kledingkast te parfumeren, en als je dit kunt doen in combinatie met het beschermen tegen motten en houtwormen is dat helemaal mooi, toch? Hier zijn enkele eenvoudige middelen om uit te kiezen:

  • Citrusvruchten en kruidnagels: neem een sinaasappel of een citroen, snij de schillen eraf en laat ze drogen, steek er dan kruidnagels in en leg ze in de kast. Ze laten een heerlijke geur achter en bestrijden ook ongedierte.
  • Lavendel: ook zeer nuttig tegen ongedierte, je kunt gewoon een gedroogd takje nemen en in een zakje doen om kasten en laden te parfumeren.
  • Kruiden: zeer effectief zijn rozemarijn, laurier en kaneel; gebruik ze net als lavendel in een zakje om in laden en op planken te leggen.
  • Essentiële oliën: als je geen zin hebt om gedroogde planten te gebruiken, kun je altijd je hun essentiële oliën gedrenkt in een wattenschijfje gebruiken. Het meest effectief tegen motten zijn neem, patchouli en tea tree, maar als je hun geur onaangenaam vindt, kun je ook citroen, sinaasappel, kaneel, rozemarijn, lavendel of laurier gebruiken.
  • Zeep: een geparfumeerd zeepje is tenslotte het meest klassieke middel om kledingkasten te parfumeren. Je kunt eenvoudige Marseillezepen of geparfumeerde zepen gebruiken. Je kunt ook kiezen voor Marseillezeep in vlokken, die je ook naar wens kunt parfumeren, eventueel met de hierboven genoemde houtwormen- en mottenwerende essentiële oliën.

Je hoeft alleen nog maar je kleren te sorteren en alles weer op zijn plaats te leggen. Succes met de seizoenswisseling!

Advertisement