Een aangekoekte grillpan? Ontdek zelfgemaakte methodes om hem effectief schoon te maken zonder te beschadigen

door Natasja

29 Oktober 2022

Een aangekoekte grillpan? Ontdek zelfgemaakte methodes om hem effectief schoon te maken zonder te beschadigen
Advertisement

Weinig dingen bevredigen het gehemelte meer dan vlees of ander eten op een barbecue of grill klaargemaakt, bij voorkeur gegeten in goed gezelschap. En als je in de zomer en bij mooi weer gemakkelijk buiten, in de tuin of op het balkon, een barbecue kunt aanleggen, kun je bij slecht weer de verwarmde grillpan op het gasfornuis gebruiken. Een lekkere biefstuk, maar ook kazen of groenten smaken heel anders als ze op de grill worden bereid, maar helaas laten ze ook vervelende 'cadeautjes' achter op de pan. Als het tijd is om de pan af te wassen, kan de vaatwasser je helaas niet helpen om de korsten te verwijderen, net zomin als je hulpmiddelen als metalen sponzen of spatels of messen kunt gebruiken. In feite dreigen al deze handelingen het oppervlak van de pan te bekrassen, waardoor je hem uiteindelijk moeten vervangen.

Dus hoe kun je deze onaangename ongemakken vermijden? Zelfgemaakte middelen van vroeger kunnen je een handje helpen. Laten we ze samen bekijken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Of het nu de stevige, zware gietijzeren grillpan is of de beter hanteerbare grillpan met antiaanbaklaag, je kunt het overtollige vet verwijderen door het te legen in een glazen pot, die dan op de juiste manier kan worden weggegooid bij de gescheiden afvalinzameling. De aangekoekte laag kan dan met verschillende methodes worden behandeld:

  • water: als de plaat koud is, water toevoegen en weer op het vuur zetten. Het verwarmde water maakt de korsten zachter en maakt het gemakkelijker ze te verwijderen met afwasmiddel en een nylon spons. Je kunt het met korst bedekte plaat ook een paar uur in een teil met warm water laten weken alvorens hem af te wassen.
  • baking soda: je kunt ook het nog warme oppervlak met baking soda bestrooien en het schrobben met een doormidden gesneden aardappel; als de kookplaat al koud is, meng dan baking soda met een beetje water en strooi het op de kookplaat en laat het een paar uur inwerken.
  • citroensap en zout: meng de twee ingrediënten en strooi ze op de pan, laat ze drogen en verwijder ze vervolgens met veel warm water, waarbij je erop moet letten dat je niet te hard wrijft omdat het zout krassen op het oppervlak kan maken.
  • witte azijn: witte azijn behoort ook tot de meest gebruikte middelen om aangekoekte lagen te verwijderen. Vul de grillpan gewoon met zeer warm water en een half glas witte azijn en laat het een paar uur inwerken alvorens af te wassen.

 

Advertisement
Creativo

Creativo

Als je na het AFwassen ook de antiaanbaklaag van de grillpan wilt herstellen, verwarm hem boven het vuur en besprenkel hem met olie met behulp van een wattenschijfje. Als de grillpan plastic onderdelen heeft, blijf hem boven het vuur verhitten tot de olie het rookpunt bereikt; als er geen plastic onderdelen zijn, zet je de grillpan ongeveer een uur in de oven op 150 graden. Wacht in beide gevallen tot de pan weer is afgekoeld alvorens de olie met keukenpapier te verwijderen.

Nu ben je echt klaar voor een lekkere binnenshuis barbecue!

Advertisement