Water uit de airco: 4 manieren om het te hergebruiken en onnodige verspilling te voorkomen

door Natasja

02 Augustus 2022

Water uit de airco: 4 manieren om het te hergebruiken en onnodige verspilling te voorkomen
Advertisement

Wanneer airconditioners tijdens de warmste perioden van het jaar bijna ononderbroken draaien, omdat ze de lucht in huizen koelen en ontvochtigen, komt er altijd een bepaalde hoeveelheid water uit het systeem. Gewoonlijk is het apparaat dat buiten de woningen is gemonteerd, voorzien van een afvoerbuis die het water ergens anders afvoert. Sommige mensen laten het water vrij op het gazon of in een perk lopen, anderen hebben een opslagsysteem voorzien en sommigen maken zoiets ter plekke door het water in een of andere bak te laten lopen.

Maar wat te doen met het water dat op die manier wordt verzameld? Het is immers gezuiverd water, vrij van al die stoffen die we thuis in water uit de kraan aantreffen, en kan dus op verschillende manieren nuttig zijn.

Advertisement
Creativo

Creativo

In de eerste plaats is het een goed idee om, waar mogelijk, een soort opvangbak te voorzien: ondergronds of in het zicht, verborgen in een of andere container, maar dan afgesloten zodat er geen insecten of allerlei vuil in terechtkomen. Op zijn minst moet een provisorische oplossing worden gevonden, zoals jerrycans, emmers of teilen, die zo vaak mogelijk moeten worden gecontroleerd.

  • Irrigatie: sluit de wateropvangtank aan op het irrigatiesysteem van je balkon of tuin. Als je een bloembed hebt aan de voet van de pijp waar het water in stroomt, kan je de tuinslang gewoon water in de grond laten gieten, hoewel het nog steeds verspilling kan worden op momenten dat de planten niet al te vaak water nodig hebben (en zelfs wortelrot kan veroorzaken als er te veel water in sijpelt). Je kunt het reservoir of de emmer dus ook leeggieten in gieters om andere planten water te geven zonder water uit het watersysteem van het huis te verbruiken.
  • Reiniging van oppervlakken buitenshuis: van ramen tot tuinmeubelen, en ook vloeren. Dat water is ook zeer goed voor soortgelijke toepassingen, uiteraard telkens gebruikt met de juiste producten of reinigingsmiddelen.
  • Het huis schoonmaken: dit is water dat ook kan worden gebruikt voor het schoonmaken van de vloeren van het huis, net zoals dat buitenshuis gebeurt, hoewel het iets minder geschikt is voor de hygiëne in huis, omdat het nog enkele bacteriën kan bevatten. Het is daarom geschikt voor gevallen waarin producten zoals bleekmiddel mogen worden gebruikt.
  • Voor fonteinen of vijvers in de tuin: als je watertuinen of andere waterpartijen in de tuin hebt, kun je er ook water uit airconditioners in doen.

Hoe hergebruik jij over het algemeen water uit airconditioners?

Advertisement