Strandlakens verhard door zon en zout: maak ze weer zacht met de juiste middelen

door Natasja

04 Augustus 2022

Strandlakens verhard door zon en zout: maak ze weer zacht met de juiste middelen
Advertisement

Zee, zon, zand, zout: het zijn allemaal woorden die doen denken aan zorgeloze dagen op het strand, maar nu we er over nadenken, het zijn ook factoren die een nadelige invloed hebben op het onderhoud van de verschillende stoffen die in contact komen met zout water, zand en urenlang worden blootgesteld aan direct zonlicht.

Niet alleen zwemkleding, maar ook - zo niet vooral - strandlakens komen na elke dag op het strand gehard en ruwer door al die omstandigheden thuis. Dit geldt in het bijzonder voor badstof handdoeken, die veel meer doordrenkt raken met zout water en veel zandkorrels tussen de vezels vasthouden. Hoe maak je ze weer zacht en soepel, zodat ze niet alleen aangenamer aanvoelen, maar ook beter absorberen? Lees verder om de trucs te ontdekken die je kunnen helpen.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Epsomzout: spoel het grootste deel van het vuil en het zout van de handdoeken, neem vervolgens een teil en vul deze met lauw water. Wanneer het voor de helft of iets meer gevuld is, los er 120 gram Epsomzout in op en dompel de strandlakens erin. Laat ze een nacht weken en was ze de volgende dag zoals gebruikelijk.
  • Witte azijn en vervolgens baking soda: net als bij verharde badhanddoeken werkt de combinatie van azijn en baking soda ook bij strandlakens die "stijf" zijn van het zout. Je kunt het rechtstreeks in de wasmachine gebruiken: kies een wasprogramma op hoge temperatuur, giet afwisselend een glas azijn in de trommel of in het wasmiddelbakje, en voer de wascyclus uit. Ga nu over tot een tweede wasbeurt, maar dan met 200 gram baking soda (weer in de trommel of het bakje).

Het is echter niet goed om deze middelen heel vaak te gebruiken: het is aan te bevelen om dit slechts eens in de anderhalve maand te doen.

Tenslotte is het gebruik van citroenzuur iets delicater: giet een eetlepel citroenzuur in poedervorm in het wasverzachtervak, voeg slechts een beetje warm water toe om het naar binnen te laten uitlopen, en start vervolgens een wascyclus zoals gewoonlijk, d.w.z. met een beetje (niet te veel) wasmiddel of Marseillezeep.

Het is belangrijk niet te overdrijven met het gebruik van wasmiddel of wasverzachter om de hardheid van de stoffen tegen te gaan: dit zou op lange termijn een averechts effect hebben! 

Advertisement