Gordijnen in stijl vastmaken: 10 tips voor inspiratie

door Natasja

15 September 2023

Gordijnen in stijl vastmaken: 10 tips voor inspiratie
Advertisement

Bij het inrichten van een kamer druk je alles uit in een stijl die je bevalt en waaraan je zelfs de kleinste en ogenschijnlijk verwaarloosbare details aanpassen: dit geldt zeker ook voor accessoires zoals gordijnclips. Nu we het er toch over hebben, gordijnen spelen een essentiële rol bij het geven van karakter aan een kamer: ze bedekken grote oppervlakken als ze open zijn, maar als ze dicht zijn vallen ze op. En afhankelijk van het materiaal, de kleur, de positie, wordt zelfs het netjes dicht houden een gelegenheid om te decoreren.

De clips die de stoffen panelen op hun plaats houden, zo gerangschikt dat ze het gordijn zachtjes draperen, helpen om de ramen sierlijk en elegant te omlijsten en het is de moeite waard om na te denken over welk voorwerp je precies als clip kunt gebruiken. Hieronder vind je wat inspiratie.

Advertisement

Doe-het-zelf gordijnclips: recycle accessoires

Een leren draad in plaats van om even welke knoop is een chique accent dat niet te opvallend is, vooral als het een dunne, discrete draad is. Maar waarom niet een beetje overdrijven en zelfs meer dan één draad te gebruiken, of grotere parels, of zelfs kostbare kettingen?

Advertisement

Nog een modeaccessoire dat als gordijnclip kan dienen: een oude riem! Een functioneel, origineel en vaag vintage tintje!

Houten spelden: ze komen oorspronkelijk als haarklemmen of voor sjaals en foulards, maar zijn ook mooi in reusachtige vorm om gordijnen op hun plaats te houden.

Designerclips, ook handgemaakt

Bevestig een houten of metalen knop aan de muur en kies - of maak - vervolgens een knoop (bijvoorbeeld van touw) om het gordijn aan één kant van het raam vast te houden. Het is mooi en handig!

Met touw kun je allerlei soorten knopen maken, misschien versierd met pompons aan het uiteinde. Of met vilten balletjes.

Advertisement

Een rustiek tintje aan gordijnen: touw of zelfs bindgaren, verzacht met een paar hangers. Het kunnen houten vormen zijn, maar ook van andere materialen, zoals nepkristal en meer!

Zin in de zee? Laat je inspireren door de maritieme stijl

Een strandhuis, of ook een huis waar je de sfeer van de zee wilt oproepen, heeft vast en zeker inrichtingsdetails in maritieme stijl. Dus zet dat voort en gebruik een nepzeester als sluiting voor de gordijnen!

Advertisement

... Of je kunt je laten inspireren door de touwen die worden gebruikt om boten in havens aan te leggen, de dikke, sterke touwen!

Ideeën voor gordijnen in de kinderkamer

Misschien worden in de kinderkamer vooral de kleinste details tot in de puntjes verzorgd, en je kunt de kans niet voorbij laten gaan om je ook te vermaken met gordijnen. Als je weet hoe je amigurimi moet haken, kun je allerlei dieren en poppetjes kiezen om de stof mee vast te binden.

Advertisement

Ook met wat restjes vilt of pannolenci, katoen of vulling kun je heel schattige, kleurrijke, driedimensionale poppetjes en decoraties maken.

Welk idee vind jij het leukst voor gordijnenclips?

Advertisement