Versier je tuin met creatieve recycling: 5 briljante ideeën voor het gebruik van pallets en 5 voor oude banden

door Natasja

14 September 2023

Versier je tuin met creatieve recycling: 5 briljante ideeën voor het gebruik van pallets en 5 voor oude banden
Advertisement

Er zijn afvalmaterialen die een echte schat zijn in de doe-het-zelfwereld, zoals pallets en oude banden, waarmee je ook je tuin op een echt creatieve manier kunt inrichten. In feite kunnen deze twee categorieën voorwerpen op verschillende manieren worden gebruikt om meubels en inrichtingsaccessoires te maken die de buitenruimtes mooi en comfortabel maken.

Banken, plantenbakken, zitjes, gereedschapsrekken en zelfs barhoeken: met een beetje inventiviteit kunnen ze in veel verschillende kleuren en vormen worden gemaakt, passend bij ieders smaak en ruimte. Bekijk de onderstaande ideeën voor het recyclen van pallets en banden in de tuin.

Advertisement

Pallets hergebruiken om de tuin in te richten

De ideeën zijn eindeloos. Soms moeten de houten platforms worden gedemonteerd, soms worden ze gebruikt terwijl ze bijna helemaal intact blijven. Rangschik ze bijvoorbeeld verticaal om scheidingselementen te creëren die ook als plantenbakken fungeren.

Advertisement

Anders kunnen het ingerichte wanden worden, of kleine toonbanken om barhoeken te creëren. Sommige mensen rusten ze dan uit met wielen om ze te kunnen verplaatsen, met alle nodige haken en hangers om er mobiele barbecuemeubels van te maken - perfect om ze niet te laten beschadigen in de regen!

Bevestigd aan de muren kunnen pallets een verticale tuin van vetplanten worden die decoreert als een levend schilderij.

Pallets in de tuin: praktisch en mooi

Heb je een plek nodig om je tuingereedschap op orde te houden? Een pallet kan dit op veel verschillende manieren creëren, ook door het aan een muur te bevestigen.

En dan de grote klassieker: banken en tafeltjes gemaakt van houten pallets. Ze zijn solide en stevig en als ze worden opgeknapt en geïmpregneerd met waterbestendige stoffen, gaan ze heel lang mee.

Advertisement

Oude banden om de tuin in te richten

Er is nauwelijks iets te bedenken dat zo omvangrijk en 'gewoon' afval is als autobanden. Het is dus mooi als je kunt voorkomen dat je ze moet weggooien door ze creatief te gebruiken in de tuin.

Ze lenen zich bijvoorbeeld gemakkelijk tot poefs om op te zitten en als je ze stapelt, zijn ze klaar om te worden omgetoverd tot tafeltjes. Leef je uit met stoffen en verf en ze zullen onherkenbaar zijn.

Een ander populair idee voor oude banden is om er plantenbakken van te maken: soms wordt het rubber zo gesneden dat het grillige contouren krijgt, met een echt opvallend resultaat.

Advertisement

Anders kun je ze snel en eenvoudig 'verticaal' gebruiken: bevestigd aan een muur, een hek of een wand van het huis fungeren ze met een paar aanpassingen als plantenrek.

Schommelen op een schommel in de tuin is leuk voor jong en oud: met een van die tot poef omgebouwde banden kun je een schommel maken die ook geschikt is voor volwassenen. Terwijl die met de verticale banden meer geschikt zijn voor kinderen.

Advertisement

Een bandenweg in de tuin?

Het is niet langer verrassend om borders en bloemperken te zien die gemaakt zijn van oude banden, maar om ze zelfs te gebruiken om een oprit te verharden? Dat is een origineel idee!

Heb jij al eens banden of pallets gebruikt om de tuin te versieren?

Advertisement