Oude pannen worden bijzondere plantenbakken voor de tuin of het balkon

door Natasja

28 Mei 2024

Advertisement

Je wilt de tuin versieren en gaat op zoek naar plantenbakken en potten in online winkels, maar in plaats daarvan ligt er al een kant-en-klaar idee in huis waar je niet aan gedacht hebt: oude pannen, zelfs koekenpannen of ander keukengerei. Het worden perfecte plantenbakken of pothouders die altijd een mooi tafereel voorstellen tussen het groen. Je kunt er van alles in planten, van seizoensbloemen tot bloembollen en vetplanten.

Advertisement

1. Een pan vol bolgewassen

ana-rosa.tumblr.com

Sommige bolgewassen zijn perfect om in kleine potten te kweken en we zien ze ook vaak als tafeldecoraties. Ze zien er ook mooi uit in een oude pan!

Een belangrijke tip voor dit soort werkje: als je geen drainagegaten maakt en de pan niet alleen als pothouder wilt gebruiken, moet je extra voorzichtig zijn dat je niet te veel water geeft, omdat water dan stagneert en de wortels of bollen dreigen te rotten.

Advertisement

2. Vind de perfecte standaard

organizedclutterqueen.blogspot.com

Een oude pan vindt ook de perfecte standaard op een oude stoel, van die oude houten of metalen exemplaren die het niet waard zijn om opgeknapt te worden om ze opnieuw als zitplaats te gebruiken, maar die gemakkelijk het gewicht van een pan als pot kunnen dragen.

3. Combineer ze met andere voorwerpen

craftidly.com

Je kunt ook een grote pan gebruiken als "kelk", ondersteund door een ander gerecycled voorwerp, zoals amfora's, oude vaten en nog veel meer!

4. Een hoek voor creatieve recycling

sara lewis/howell/PInterest

Als je verschillende oude metalen voorwerpen hebt, waaronder emmers, theepotten en nog veel meer, kun je ze allemaal in een hoek verzamelen en een compositie maken die je kunt vullen met planten, erin en overal rondom: het wordt een creatieve hoek die de natuur zelf vol charme zal maken.

5. Plaats ze op krukjes of ladders

jillruth.com

Tot de voorwerpen die na een tijdje met pensioen moeten omdat het gevaarlijk is om ze te gebruiken, behoren ook houten krukjes of ladders. Waarom maak je er geen standaarden van voor een plantenbak die gemaakt is van een oude pan?

Advertisement

6. Vetplanten zien er geweldig uit in oude pannen

Tutorial via hometalk.com

Veel vetplanten die meestal binnenshuis worden gekweekt, hebben niet veel grond of veel water nodig, waardoor ze perfect zijn om in oude pannen te groeien. En dan kun je je vermaken met het beschilderen van handvatten en buitenranden, of ze vullen met steentjes voor decoratie!

7. Ook het deksel!

Tutorial via salvagesisterandmister.com

Heb je een oude geëmailleerde pan met deksel in je handen? De deksel kun je ook gebruiken, er dichtbij geplaatst, om te benadrukken wat een origineel recycle-idee dat is!

Advertisement

8. Zoals hangmandjes

Virpi Saarinen Os Santalo/Pinterest

Een pan die wordt gebruikt als pothouder, of misschien als een houder voor een compositie van planten, ook kunstplanten, of gedroogde bloemen, is stevig genoeg om op dezelfde manier te worden opgehangen als hangmandjes. En tijdens de feestdagen kun je hem ook versieren met lichtjes.

9. Pannentrio

Lena Knaus/Pinterest

Stel dat je verschillende koekenpannen hebt die je weg moet gooien: zelfs als ze niet allemaal hetzelfde zijn, kun je ze op elkaar afstemmen door het handvat te verven en ze vervolgens te vullen met vetplantjes, ook door de ene in de andere te stoppen.

Advertisement

10. Niet alleen pannen

Michelle Lorenz/PInterest

Het hoeven niet alleen pannen en steelpannen te zijn: ook oude bakplaten, taartvormen, theepotten en duizend andere afgedankte keukenartikelen kunnen worden omgetoverd tot unieke plantenbakken!

Heb je al bedacht welke pan je gaat recyclen in de tuin of op het balkon?

Advertisement