Oude of gebroken bekers? In plaats van ze weg te gooien, kun je er potten voor de planten van maken

door Natasja

16 Januari 2024

Oude of gebroken bekers? In plaats van ze weg te gooien, kun je er potten voor de planten van maken
Advertisement

Hoe vaak breekt het handvat van een beker die je dagelijks gebruikt voor ontbijt, koffie of thee? Als het een beker was waar je aan was gehecht, misschien een souvenir of een mooi cadeau, dan vind je dat natuurlijk erg jammer. Je kunt de stukjes wel weer aan elkaar lijmen, als je ze allemaal hebt, maar dan blijft hij broos en loop je het risico dat hij weer breekt, en je zult hem niet zo gauw in de magnetron zetten.

Andere bekers breken op zo'n manier dat ze niet meer gebruikt kunnen worden om vloeistoffen in te bewaren, en ben je niet blij met het idee om ze bij het afval te gooien. Als je echter wat plantjes in huis hebt, of wilt proberen om zaden te ontkiemen of stekken te bewortelen, kunnen die bekers de nieuwe potten worden!

Hoe maak je van bekers een plantenpotje

Hoe maak je van bekers een plantenpotje

craftychica.com

Telkens wanneer je tips leest over het kweken van planten, krijg je het advies om een drainerende grond te gebruiken en om waterstagnatie te voorkomen: voor planten - behalve waterplanten natuurlijk - is het schadelijk om de wortels in water te laten weken en de grond wordt een spons die het water lang vasthoudt als het water niet weg kan lopen.

Daarom hebben de potten die je koopt, welke maat ze ook hebben, altijd drainagegaten. Dat is het enige dat ontbreekt in jouw bekers die je in potten wilt veranderen. Zorg dus voor een boormachine met een tegel- of keramiekboor met een geschikte diameter, afhankelijk van de grootte van de beker zelf. Beter iets groter dan te smal - er zijn altijd manieren om de opening aan te passen, zoals het gebruik van geëxpandeerde klei op de bodem, voordat je de potgrond erin doet.

 

Advertisement
missfrugalmommy.com

missfrugalmommy.com

Zodra het gat is geboord, behandel de beker als altijd en ben je zelfs klaar om hem te versieren als je dat wilt.

Een gebroken handvat, of een handvat dat is vastgelijmd en een beetje kwetsbaar is, zal geen probleem meer zijn: planten hebben het niet nodig en normaal hebben potten eigenlijk geen handvatten.

 

Hoe bekers die gebarsten zijn te recyclen

Hoe bekers die gebarsten zijn te recyclen

sadieseasongoods.com

Zelfs de bekers die gebarsten zijn, de bekers die je niet meer kan gebruiken om uit te drinken, kunnen gebruikt worden voor planten.

In dit geval moet je heel voorzichtig zijn om alle stukken perfect aan elkaar te lijmen, maar het is vrij onmogelijk dat er nog vloeistoffen in kunnen worden geschonken zonder te lekken. De eenvoudigste manier om ze te gebruiken is dus als pothouder. Dat wil zeggen, zet de plastic of gewone terracotta pot erin en je hoeft er alleen maar aan te denken om hem eruit te halen als je water moet geven, door hem bijvoorbeeld in de spoelbak te zetten totdat al het water eruit is gelopen. Net wat je doet met pothouders van iets delicatere materialen!

 

craftinvaders.co.uk

craftinvaders.co.uk

Als je het echter toch wilt proberen, kun je proberen de scheurtjes (als het er maar een paar zijn) niet alleen te dichten met de meest geschikte lijm, maar ook met siliconen om te proberen de binnenkant weer waterdicht te maken. Of ook de buitenkant, en als je het toevallig niet leuk vindt om de siliconen druppels te zien, dan zijn er creatieve manieren om oude bekers, zoals deze hierboven, te bekleden met houten stokjes.

Voor wie plezier wil beleven aan het nadoen van Japanse ambachtslieden, is er de kintsugi-techniek, waarbij goudstof vermengd met lijmmateriaal wordt gebruikt om alle stukken samen te brengen en de oorspronkelijke vorm van de potten opnieuw samen te stellen. Echte gouden littekens voegen schoonheid toe aan elk stuk. Je kunt ook online kits kopen om deze edele kunst zelf te proberen.

Klaar om de oude of gebroken bekers een tweede leven te geven?

 

Advertisement