10 vintage inspiratiebronnen voor het creëren van de chicste tuin ooit

door Natasja

15 Mei 2024

Advertisement

De tuin een ouderwets tintje geven met vintage meubels is een kunst op zich, maar helemaal niet moeilijk om te realiseren. Wat helpt is de tuin zelf, de natuur met haar vormen en kleuren die alles in een romantische sfeer hullen. Zo krijgen zelfs oude, afgedankte of zelfs kapotte voorwerpen een unieke charme als elementen die de groene ruimte een chique karakter geven.

Advertisement

1. Smeedijzeren meubels

@loulovesvintage/Instagram

Er gaat niets boven smeedijzeren stoelen en tafels, geverfd of niet (en ook met afbladderende verf!) die in een handomdraai een chique hoek creëren.

Advertisement

2. Een echte eetkamer buiten

@charleygreyantiques/Instagram

Je kunt groots uitpakken met die buitenmeubels en een droomzit/-eetkamer creëren. Eten op zo'n plek zou een tijdloos moment zijn.

3. De oude stoel als decoratie

@karenshomeandgarden/Instagram

Ook een kleine houten stoel, misschien opnieuw geverfd in pasteltinten om hem fijner en mooier te maken, zal een plaats vinden in de tuin. Hij is misschien zo oud dat je er niet op kunt zitten, maar wel leuk als steun voor een vaas en creëert een hoekje dat je naar wens kunt verrijken met andere decoraties.

4. Bloembak-stoelen

@tejannaantiques/Instagram

Een ander idee voor oude, onherstelbare stoelen: verwijder de zitting en zet er een mand met bloemen voor in de plaats. Je kunt echt leven brengen in een voorwerp dat voorbestemd leek voor de vuilnisbelt.

5. Composities, maar dan in de tuin

@americanvintagedesign/INstagram

In het interieurontwerp worden interessante punten vaak gecreëerd door composities te maken van verschillende voorwerpen, harmonieus gerangschikt in vormen en maten. Hetzelfde kan buiten worden gedaan, door wat oud tuingereedschap en andere versleten voorwerpen bij elkaar te zetten die een interessante compositie vormen.

Advertisement

6. Vintage gieters

@marthascountrypad/Instagram

Een lelijke plek in de tuin, zoals een vloer die iets anders bedekt, of een afbladderend laag muurtje, kan het toneel worden voor deze composities van vintage voorwerpen, en kijk eens wat een prachtig effect je kunt bereiken met alleen maar een stel oude gieters!

7. De houten ladder

@americanvintagedesign/Instagram

Wat voor oude stoelen geldt, geldt ook voor andere voorwerpen die gemaakt zijn voor andere doeleinden, maar dan hergebruikt worden als bloembakken, of nog meer als steunen voor bloempotten. Met houten ladders is het heel eenvoudig om een bloementoren te maken!

Advertisement

8. Oud tuinmeubilair

@fornace_masini_impruneta/Instagram

Net als antiek in huis, waarom ook niet in de tuin? Zoek antieke elementen op rommelmarkten of ook online en gebruik ze in de tuin. Zoals een smeedijzeren pothouder met lijnen die tegenwoordig niet meer gemaakt kunnen worden, maar perfect functioneel zijn.

9. De badkuip

violetgreydecorative/Instagram

Nog zo'n voorwerp dat meestal op de vuilnisbelt belandt en dat juist het middelpunt van de belangstelling in een tuin kan zijn: een badkuip waaruit een fontein aan bloemen springt!

Advertisement

10. Structuren met oude ramen

Video via @pattyspinkcountrycottage/Instagram

Het is veel werk, maar het resultaat is verbluffend: veranda's, serres en tuinhuisjes verrijzen in de groene hoeken, allemaal met glas en gemaakt door oude ramen van verschillende afmetingen samen te voegen. Zouden ze niet betoverend zijn?

Hoe zou jij een tuin met vintage stijl inrichten?

Advertisement