Leer hoe je met eenvoudige methodes de onaangename geuren van de bank kunt laten verdwijnen

door Natasja

15 Mei 2024

Advertisement

Je zit op de bank, of ook op een fauteuil, en je wordt begroet door een wolk van onaangename geuren: alleen al het vuil dat zich in de loop der tijd heeft opgehoopt kan hiervoor verantwoordelijk zijn, maar ook ook rook (ook van open haarden), zweet, vuil achtergelaten door huisdieren en nog veel meer kunnen het erger maken. Als je echter geen duidelijke vlekken ziet die verwijderd moeten worden, wat kun je dan, naast stofzuigen, doen om onaangename geuren te verwijderen? Behalve wassen, wat met de hand kan of, nog beter, met een klein apparaat dat speciaal is ontworpen voor bekledingen, kun je ook een aantal DIY methodes gebruiken die je altijd in gedachten moet houden.

Advertisement

Baking soda of witte azijn

miles_house/Instagram

Het onverslaanbare paar natuurlijke ingrediënten dat bij bijna alle huishoudelijke schoonmaakklusjes wordt gebruikt, is ook handig bij het verwijderen van onaangename geuren van banken. Het belangrijkste, vooral met azijn, is om te weten of je het kunt gebruiken op het specifieke materiaal waarmee de bank of fauteuil is bekleed, om te voorkomen dat het de bank of fauteuil beschadigt.

  • Baking soda: het gebruik ervan kan niet eenvoudiger zijn. Zorg voor een fijnmazige zeef, vul deze met een paar eetlepels baking soda en strooi hiermee een gelijkmatige laag over het hele oppervlak, probeer ook wat op de rugleuningen te doen. Laat het een uur ongestoord zitten en stofzuig het dan om elke korrel te verwijderen.
  • Azijn: kies een spuitfles die de vloeistof in een fijne nevel verspreidt en vul deze met witte azijn. Als je een iets milder mengsel wilt, gebruik dan half gedestilleerd water en half azijn. Het beste type azijn voor dit gebruik is gedestilleerd water of alcohol. Spuit de hele bank grondig in, zonder hem te veel te doordrenken, en lucht de kamer. Na een tijdje zal de zure geur van azijn verdwijnen, maar daarmee ook de onaangename geuren!

 

Advertisement

Actieve kool en DIY textielspays

@covermycushion/Instagram

Actieve houtskool is een stof die onaangename geuren op een natuurlijke manier absorbeert en het werkt ook in huis. Net als de houtskool die we allemaal kennen, maakt het echter gemakkelijk vlekken op stoffen. Daarom moet het in stoffen zakjes worden gebruikt, zodat het niet in contact komt met de bekleding van de banken en fauteuils.

Je kunt het in de hoeken van de bank leggen, onder de zittingen of rugleuningen, maar zonder het risico te lopen erop te gaan zitten: je zou het verbrijzelen en het zou eerder de bank bevuilen. Het kan daar weken blijven liggen en onaangename geuren opvangen. Als het niet meer werkt, leg je het in direct zonlicht en "regenereert" het zichzelf!

Als we het vervolgens over textielsprays hebben, kun je naast de sprays die je kunt kopen voor verschillende stoffen, ook zelf natuurlijke producten bereiden. Een heel eenvoudige manier is om 20 druppels van een essentiële olie naar keuze te verdunnen in een spuitfles van 500 ml gedestilleerd water. Ook hier kun je het beste een fijne verstuiver gebruiken om de kussens niet te doordrenken met vocht en het vervolgens lichtjes erop spuiten om de hele bank in een geurwolk te hullen!

Heb jij favoriete geuren of middelen die je gebruikt voor de bekleding van banken en fauteuils?

Advertisement