Vieze spoelbak en afvoer? Er is een snelle en praktische oplossing om ze schoon te maken en te ontsmetten

door Natasja

04 Augustus 2023

Vieze spoelbak en afvoer? Er is een snelle en praktische oplossing om ze schoon te maken en te ontsmetten
Advertisement

Bedenk eens hoeveel voorwerpen je elke dag in huis gebruikt die keer op keer schoongemaakt moeten worden. Het zijn er heel veel en vaak beseffen we, verstrikt in de dagelijkse drukte, niet eens dat ze wat extra aandacht nodig hebben. Tenminste, tot het te laat is, dat wil zeggen, als ze echt te vies en lelijk lijken om ze nog langer zo te laten.

De spoelbak is daar zeker één van: hoe vaak gebruik je die, tussen het ontbijt, de lunch, het avondeten en andere activiteiten door? Zeker niet weinig, en omdat hij van staal is en constant in contact komt met water, is het heel normaal dat hij na een tijdje niet meer zo glanzend en sprankelend is als eerst. Wat moet je dan doen? Er is een snelle en praktische oplossing om dit probleem op te lossen, en dat niet alleen... Wil je deze oplossing ontdekken?

Advertisement
Creativo

Creativo

Niemand heeft graag een spoelbak en kraan vol kalkaanslag of, erger nog, een verstopte afvoer. Kalkaanslag is niet alleen lelijk, maar kan ook de goede werking van deze elementen in gevaar brengen, waardoor je in het ergste, maar zeker niet zeldzame geval een loodgieter moeten inschakelen of vervanging moeten overwegen.

We weten allemaal dat de onderhoudskosten niet altijd laag zijn, dus waarom zouden we schade niet voorkomen? Uiteindelijk is er niet veel voor nodig: zonder noodzakelijkerwijs je toevlucht te nemen tot methoden die je veel geld kunnen kosten en je tijd kunnen verspillen, is er een middel - of liever een voorwerp - dat eenvoudig, praktisch en snel is en je helpt de spoelbak in uitstekende conditie te houden, inclusief de afvoer.

Advertisement
Elke Wetzig/Wikimedia

Elke Wetzig/Wikimedia

Waar hebben we het over? Vaatwastabletten. Ja, je leest het goed: de tabletten die afwasmiddel en andere ingrediënten bevatten voor het schoonmaken van de vaat, kunnen nog een functie hebben, een die misschien maar weinig mensen kennen, die het onderzoeken waard is en die nuttig kan zijn. Niet alleen in de keuken.

Kalk verwijderen van stalen spoelbakoppervlakken met de tabletten is kinderspel. Je hoeft er maar één te gebruiken, die je op de spoelbak legt en vervolgens oplossen met water. Maar let op: laat het niet helemaal oplossen, maar ongeveer tot de helft, zodat je het over de spoelbak kunt wrijven en dan vooral op de plekken waar de meeste kalk is opgehoopt.

Als dit gedaan is, is het tijd om alles goed uit te smeren met een spons, en vervolgens de ontsmettingsmiddelen een paar minuten laten inwerken, en dan verder af te spoelen. Dankzij het tablet zal de spoelbak schoon zijn, net als de afvoer, die op zijn beurt zal profiteren van de in water opgeloste tablet.

Maar is dit middel alleen nuttig voor de spoelbak? Het antwoord is nee. Je kunt vaatwastabletten gebruiken om veel andere dingen in huis schoon te maken, zoals sanitair, kranen, ovendeuren, vuilnisbakken, koffiezetapparaten, bevlekte waterkokers en in het algemeen alles dat schoongemaakt en ontsmet moet worden. Afhankelijk van de mate van korstvorming en vuil is het een goed idee om de wachttijd voor het afspoelen aan te passen.

Dus waar wacht je nog op? Nu is het moment aangebroken om het te proberen!

Advertisement