Doe het één keer en je zal het vaker toepassen: een gratis schoonmaaktruc om te koesteren

door Natasja

04 Augustus 2023

Doe het één keer en je zal het vaker toepassen: een gratis schoonmaaktruc om te koesteren
Advertisement

Ook de vaatwasser is soms nutteloos, en dan is het tijd om het ellebogenvet aan het werk te zetten: krachtig schrobben met sponzen en verschillende schoonmaakmiddelen om lastige korsten te verwijderen, misschien die veroorzaakt zijn door verkoold voedsel op de bodem van een pan. En dan zijn er nog bepaalde harde vlekken, zoals kalkaanslag, die hun weg vinden naar duizend plaatsen zowel in de keuken als in de badkamer.

Kortom, naast routine schoonmaak komt het vaak voor dat je je voor alle extra's wat harder moet inspannen. En in die gevallen is het goed om te weten dat je een product bij de hand hebt dat helpt vuil zonder al te veel moeite te neutraliseren. Bijvoorbeeld een product gemaakt van ingrediënten die je waarschijnlijk al in de keuken hebt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Denk eens aan al die keren dat er hardnekkig vuil verwijderd moet worden en dat er iets nodig is om te schrobben, om korstjes en harde vlekken weg te schrapen. Er zijn gevallen waarin alleen baking soda wordt gebruikt, maar zelfs dat heeft soms een helpende hand nodig. En als je dan bepaalde sponzen gebruikt, kunnen die te schurend zijn. De middenweg zou dan een product met baking soda kunnen zijn, maar ook afwasmiddel en eierschalen.

We weten dat baking soda effectief is, maar op zichzelf is het vooral mechanisch en niet noodzakelijk krachtig genoeg. Afwasmiddel (dat misschien vervangen kan worden door Marseillezeep) is daarentegen het element dat vuil losmaakt en ontvet. Hoe zit het met eierschalen? Die zien er fragiel uit, maar zijn eigenlijk veel harder dan je denkt, en vooral onoplosbaar (in tegenstelling tot baking soda), dus ze helpen de schurende kracht te leveren die nodig is om vuil weg te schrobben zonder harde oppervlakken te beschadigen.

Neem dus een blender en hak 3 of 4 eierschalen fijn. Meng in een grote beker of kleine kom 200 ml afwasmiddel met 1 eetlepel baking soda. Voeg de fijngehakte eierschalen toe en roer. Verdun met 200 ml water en giet het in een pot met deksel. De scrubzeep voor het huis is klaar voor gebruik, in de hoeveelheden waarin je een crèmeachtig afwasmiddel zou gebruiken voor verschillende klusjes.

Als je het echter ook wilt gebruiken om kalkaanslag te verwijderen, verdun het dan met een beetje azijn en laat het altijd even inwerken voordat je gaat schrobben en afspoelen.

Het is heel gemakkelijk en praktisch gratis: zou jij het wel eens willen proberen?

Advertisement