Een spray om het strijkijzer niet tevoorschijn te hoeven halen: de DIY methode om te proberen

door Natasja

04 Augustus 2023

Een spray om het strijkijzer niet tevoorschijn te hoeven halen: de DIY methode om te proberen
Advertisement

Als je geen tijd hebt, als het zomer is en het te warm is, wordt het strijkijzer een stille vijand in huis, het soort waar je zo min mogelijk mee te maken wilt hebben. Sommige mensen hebben bedacht om bijna niets te strijken, tenzij het echt moet, er zijn ook mensen die alternatieve apparaten gebruiken om het even snel te doen - maar alleen als het kledingstuk echt te gekreukt is; anderen die in plaats daarvan meesters worden in de kunst van het ophangen van kleding om te laten drogen, zodat kreuken tot een minimum worden beperkt.

Maar dit soort strategieën geven niet altijd het gewenste resultaat en op dat moment accepteer je dat je kreukels in de stoffen hebt, of je wapent je met geduld en bereid je voor om een beetje te strijken. Maar wat als je deze extra werksessie ook kunt vermijden? Daarvoor kun je een DIY spray proberen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Er zijn twee verschillende manieren om te proberen: een op basis van witte azijn (of het nu alcohol of wijn is, maar niet de andere die zichtbare vlekken kan achterlaten) en een op basis van haarconditioner.

Ze werken op een vergelijkbare manier: je neemt een sprayfles, vult deze met water (gedestilleerd zou beter zijn, vooral als het water in de leidingen thuis erg hard is) en giet vervolgens het andere ingrediënt erin. In het geval van azijn kun je een eetlepel gebruiken en vervolgens goed schudden. Als je echter ook een aangename geur wilt toevoegen, giet er dan 3 druppels van een favoriete etherische olie bij. Ook als azijn erg verdund is, kan het nog steeds ongewenste resultaten achterlaten op meer delicate stoffen, zoals zijde. Gebruik dit middel dus alleen op stevige stoffen, vooral katoen.

In het geval van haarconditioner, die van zichzelf al lekker geurt, is één theelepel voldoende.

Goed schudden voor gebruik, een niet te grote hoeveelheid van de vloeistof op het gekozen kledingstuk spuiten (het moet niet doorweekt zijn, maar net vochtig), leg het op een plat oppervlak, zoals een tafel, en rek de stof langzaam met je handen uit. Je zult de kreuken moeiteloos laten verdwijnen.

Voor alle andere gevallen kun je de noodgevallentruc met de stijltang proberen, die de overhemden van heel veel studenten heeft gered, of je kunt overwegen om een klein verticaal stoomstrijkijzer te kopen!

Advertisement