Noord, zuid, west of oost? Waarom het belangrijk is om de ligging van je huis te weten

door Natasja

19 Juni 2023

Noord, zuid, west of oost? Waarom het belangrijk is om de ligging van je huis te weten
Advertisement

Er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen bij het huren, kopen of bouwen van een woning. Van de belangrijkste factoren waarmee rekening moet worden gehouden, wordt er één vaak onderschat.

We hebben het over de ligging van het huis ten opzichte van de vier windstreken en dus ten opzichte van de opkomst en ondergang van de zon. In de vastgoedmarkt is dit een eigenschap die vaak wordt benadrukt om de kracht van wat wordt verkocht te vergroten. Het gebeurt dat kopers niet genoeg aandacht besteden aan dit zeer belangrijke en zeker niet ondergeschikte detail.

Als je verder leest, ontdek je de redenen en voordelen van het kennen van de ligging van een huis.

Advertisement
mattyc565/Reddit

mattyc565/Reddit

Heel vaak is de ligging die door bouwers en makelaars wordt aangeprezen als de meest gunstige, de ligging waar het huis op het zuiden of oosten ligt. In beide gevallen wordt het duidelijk meer blootgesteld aan zonlicht. Dit maakt het een perfecte kandidaat voor degenen die van natuurlijk licht houden en voor degenen die willen besparen op hun elektriciteits- en verwarmingsrekeningen. Wat de nadelen betreft, deze kunnen vooral optreden tijdens warm weer en hittegolven. In dat geval zijn er meer kosten voor airconditioning te verwachten. Het moet echter gezegd worden dat natuurlijk licht altijd een wondermiddel is voor gezondheid en welzijn en meer voordelen dan nadelen heeft.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Als de voorkant van een huis naar het noorden of westen is gericht, ontvangt het minder direct natuurlijk licht. In het laatste geval vooral in de middaguren, wanneer de zon bijna onder is en het niet meer zo warm en licht is. Dit betekent een grotere en gemakkelijkere afkoeling van het interieur, wat een voordeel kan zijn wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en daarmee ook de kosten van airconditioning. Maar in koude perioden van het jaar kunnen kou, vocht en slechte verlichting een probleem worden.

Pixabay

Pixabay

De voordelen van een huis met een zuidelijke of oostelijke ligging gelden natuurlijk ook voor de buitenruimte en in het bijzonder voor degenen die een weelderige tuin of een moestuin willen die veel vruchten draagt. Een andere situatie die veel baat heeft bij een goede blootstelling aan de zonnestralen is het installeren van een zwembad.

Pixabay

Pixabay

Aan de andere kant, wat betreft de voordelen van een buitenruimte met weinig zon, heeft de vegetatie er zeker weinig baat bij, tenzij we het hebben over planten die niet van directe blootstelling houden. Een positief aspect zou de mogelijkheid kunnen zijn om een hoekje in te richten waar je tijdens de heetste dagen van het zomerseizoen in de koelte kunt ontspannen of rustig kunt lunchen zonder gestoord te worden door de zon.

Wat voor soort blootstelling wil je dat jouw huis heeft, als er een keuze gemaakt moet worden?

Advertisement