Schitterende Iresine: alles wat je moet weten over het kweken van een eenvoudige en weinig bekende plant

door Natasja

02 Juni 2024

Kruin van een Iresine plant in pot
Advertisement

Donkerrode bladeren met fuchsia nerven: de kleuren van de Iresine maken het een heel bijzondere en mooie plant om het hele jaar door naar te kijken. In ideale klimatologische omstandigheden is het een plant die heel eenvoudig te kweken is, terwijl als je hem op plaatsen die er iets minder geschikt voor zijn wilt houden, je er iets meer aandacht aan zult moeten besteden, maar niets bijzonders! Bovendien plant de Iresine zich heel gemakkelijk voort door te stekken, dus je kunt je verzameling altijd moeiteloos uitbreiden.

Advertisement

De kweekvereisten van de Iresine

Kruin van een Iresine plant in pot

Creativo

De Iresine is populair vanwege zijn vermogen om een vleugje kleur toe te voegen aan elke tuin of balkon, maar heeft wel behoefte aan warmte. Dit betekent dat het kweken gemakkelijker is waar de winters niet te streng zijn.

  • Klimaat: een warm, maar niet droog klimaat is ideaal. De laagste temperaturen die deze plant verdraagt, liggen rond 10°C. Als de thermometer in de winter vaak ver onder deze drempelwaarde zakt, moet de Iresine in potten worden gekweekt zodat ze tijdens de koude maanden naar binnen kunnen worden verplaatst. Als de omgeving droog is, zorg er dan voor dat de luchtvochtigheid rond de plant toeneemt of kies een voldoende vochtige ruimte om de plant te daar te plaatsen.
  • Blootstelling: om ervoor te zorgen dat de plant vol wordt en goed groeit, is zonlicht erg belangrijk. Geef daarom de voorkeur aan lichte plakken, maar waar de plant wordt afgeschermd van de stralen tijdens de warmste uren, vooral in de zomer. Als er niet genoeg licht is, kan de Iresine nog steeds overleven, maar groeit hij met dunnere takken en minder bladeren.
  • Grond: hij heeft een organische, voedselrijke maar goed drainerende grond nodig.
  • Water geven: de grond mag nooit doordrenkt zijn met water, dus geef water als hij helemaal dreigt uit te drogen. Idealiter blijft de grond altijd enigszins koel en vochtig, maar zonder het risico op stagnatie rond de wortels. De plant weerstaat ook een paar dagen een erg uitgedroogde grond. In de zomer is het daarom goed om een paar keer per week te controleren, in de lente en herfst zelfs een keer per week en in de winter kun je het water geven uitstellen.
  • Meststof: bij voorkeur een stikstofrijke, vloeibare meststof die tijdens de groeiperiode wordt gegeven (meestal in het voorjaar).

Advertisement

Snoeien en vermeerderen van de Iresine

detail van de bladeren van een Iresine plant

@sotdroneInstagram

We zeiden al dat deze plant gemakkelijk te vermeerderen is door te stekken, en dit is ook mogelijk omdat hij zelfs redelijk grote snoeibeurten goed weerstaat.

Zoals alle planten snoei je best in de periodes net voor of net na de grote groeifase. Het is dus mogelijk om verwoeste of droge delen te verwijderen aan het einde van de winter, voordat de temperaturen te hoog worden maar wanneer er geen kans meer is op vorst. De plant produceert zeer lichte, groenwitte bloemen, maar ze zijn niet erg decoratief. Daarom geven veel mensen er de voorkeur aan om de bloemknoppen te verwijderen en de plant te dwingen zijn energie te steken in de groei van nieuw gebladerte, zodat hij beter groeit.

In tegenstelling tot andere planten verdraagt de Iresine bijna altijd een minimale snoei - het beste is misschien om de plant met rust te laten als het erg koud is en hij in de rusttoestand zou moeten zijn.

Het laatste deel van de takken, net boven een paar knopen of bladeren, wordt meestal verwijderd, altijd met een schaar met zeer scherpe, gesteriliseerde bladen.

Met de kleine takken die zo verkregen worden, kan vermeerdering door stekken geprobeerd worden.

  • In water: wacht een paar uur tot het stekje een beetje droog is en steek het takje dan in een pot met schoon water. Ververs het water om de twee of drie dagen en als je wortels ziet ontspruiten, wacht dan niet te lang en verplaats het naar een kleine pot zodra de wortels 3-4 cm lang zijn.
  • In aarde: omdat deze plant zich gemakkelijk laat vermeerderen, is het meestal beter om de takjes direct in een kleine pot met de juiste aarde te zetten. Je hoeft niet eens te wachten tot de wond die is ontstaan door het snijden is opgedroogd, maar om de kans op beworteling te vergroten kun je het takje (eventueel net na het onderdompelen in een glas water) onderdompelen in een zakje bewortelingshormoon in poedervorm. Plaats het takje vervolgens direct in de potgrond. Geef de grond onmiddellijk water en zorg ervoor dat de grond niet volledig uitdroogt tot de zaailing wortel heeft geschoten. De regel blijft dus dezelfde als hierboven: geen drassige grond, maar een beetje vochtig.

Wanneer de planten de beschikbare ruimte in de pot beginnen te vullen en meer bladeren en nieuwe scheuten hebben geproduceerd, kun je ze verplaatsen naar een of twee grotere potten. De plant groeit erg snel, dus binnen een jaar of twee zul je sterke, gezonde struikjes hebben!

Zou jij ook een Iresine plant in huis willen hebben?

Advertisement