SOS, vlekken op het matras? Effectieve, zelfgemaakte oplossingen om er snel vanaf te komen

door Natasja

31 Mei 2024

Advertisement

Zweet en alle andere lichaamsvloeistoffen die terecht kunnen komen op het matras waarop je elke nacht slaapt, laten onvermijdelijk vlekken, of op zijn minst kringen achter. En daarbij soms ook onaangename geuren: dit alles is onhygiënisch en kan zelfs de kwaliteit van je slaap verpesten. Slaap er dus niet nog een nachtje over maar onderneem actie om de vlekken zo snel mogelijk te verwijderen. Om dit te doen, kun je je toevlucht nemen tot verschillende zelfgemaakte methodes.

Advertisement

Wasmiddelen en vlekverwijderaars om vlekken van matrassen te verwijderen

Geelachtige kring op een matras

ohnoguts/Reddit

Een van de producten die je even snel kunt gebruiken om een echt handige oplossing te hebben, zijn zeker wasmiddelen, precies die voor de was worden gebruikt. Uiteraard kunnen deze niet direct op de vlek worden gebruikt, omdat je ze er dan niet goed af kunt spoelen.

Neem een spuitfles, vul deze met water en voeg een afgestreken theelepel wasmiddel toe. Geef de voorkeur aan wasmiddelen die actief zijn bij lage temperaturen en die speciaal zijn ontwikkeld om witte kleding wit en hygiënisch te maken. Meng goed tot je een homogeen mengsel hebt en spuit op het matras bij de vlek.

Om het teveel te verwijderen, moet je deppen met natte, goed uitgewrongen doeken, maar het is onvermijdelijk dat er iets achterblijft in het matras, daarom kan dit een noodoplossing zijn en vooral effectief bij lichte, verse vlekken.

Een vergelijkbaar alternatief, ook gemakkelijk verkrijgbaar, zijn vlekverwijderaars in sprayvorm. Vooral die met actieve zuurstof worden aanbevolen, terwijl het altijd sterk wordt afgeraden om die met bleekmiddel te gebruiken, omdat dat schadelijk kan zijn voor bepaalde soorten matrassen. Spuit een kleine hoeveelheid op de vlek en gebruik vervolgens een handdoek of microvezeldoek om de vlek te deppen, zonder te wrijven en het product te diep te laten intrekken, omdat je het dan niet meer kunt verwijderen.

Er bestaan ook sprays die speciaal voor matrassen ontworpen zijn en die je volgens de instructies van de matrasfabrikant moet gebruiken.

Een extra tip: als je een stofzuiger hebt die vloeistoffen kan opzuigen, zoals sommige stofzuigers die met stoom werken, kun je die gebruiken als laatste stap na de topische vlekverwijdering, om zoveel mogelijk restvuil en wasmiddel uit het matras zelf te verwijderen.

Advertisement

Alternatieve oplossingen op basis van gewone ingrediënten

Farmarelax/Amazon

De beste bondgenoot die je in de keuken vindt om vlekken op een matras te behandelen is zeker witte azijn, vooral alcoholazijn. Je kunt het op twee manieren gebruiken:

  • In een spuitfles, met twee delen azijn en één deel water.
  • Door het toe te voegen aan het hierboven beschreven mengsel van water en wasmiddel. Of beter nog: doe er eerst gelijke delen water en azijn in en voeg dan de kleinste hoeveelheid wasmiddel toe.

Spuit het product op de vlek, laat het 5-10 minuten inwerken en dep dan de hele zone om het vuil te verwijderen. De toevoeging van azijn dient trouwens ook om onaangename geuren te neutraliseren.

Je kunt ook waterstofperoxide gebruiken, vooral als het om bloedvlekken gaat. In plaats van het erop te gieten, is het echter beter om het over te gieten in een spuitfles, te spuiten en de vlek goed nat te maken. Laat het 15-20 minuten inwerken en dep dan om alles te verwijderen. Herhaal de handeling indien nodig een paar keer. Waterstofperoxide is ideaal om een matras te ontsmetten.

Welke methode gebruik jij meestal?

Advertisement