Zeg vaarwel tegen mieren in huis door gewoon baking soda te gebruiken

door Natasja

30 Mei 2024

Advertisement

Mieren in huis vinden is niet ongewoon, maar zeker niet aangenaam. Keuken, badkamer, slaapkamer: er is geen plek waar het heen en weer geloop van deze insecten geen ergernis is. Gewone mieren zijn eigenlijk ongevaarlijk voor ons en ze dragen niet eens ziektes over, maar ze aantreffen in de voorraadkast, in de douche of tussen de dekens vindt niemand leuk. Onder de remedies die je tot je beschikking hebt om van ze af te komen, zijn er enkele op basis van baking soda die de moeite waard zijn om te kennen.

Advertisement

Baking soda gebruiken als preventieve maatregel tegen mieren

een groep mieren in de hoek van een badkamer

Odd-Confection-6603/Reddit

Laten we aannemen dat de aanwezigheid van de mieren niet heel ernstig is, dus dat we het niet over een echte plaag hebben: in dat geval moet je hun bewegingen observeren, om te begrijpen waarvandaan ze het huis binnenkomen. Zodra je dat begrijpt, strooi baking soda in de buurt van het punt waar ze binnenkomen, dicht eventuele toegangsgaten af en vervolgens kun je de mieren opzuigen en buiten het huis vrij laten. 

Blijf vervolgens baking soda strooien rond de plekken waar mieren meestal het huis binnenkomen: vensterbanken, toegangsdeuren en openslaande balkondeuren, enz. Je zou ook baking soda in de buurt van voorraadkasten kunnen houden, hoewel het onhandig is om het verspreid te houden, en het alleen in kleine schaaltjes bewaren is iets minder effectief.

Advertisement

Baking soda gebruiken als natuurlijk insecticide

Rachel Loughman/Pexels

Als de plaag echt ernstig lijkt, kun je een mierenval maken. En daarvoor heb je het volgende nodig:

  • Baking soda
  • Poedersuiker (geen kristalsuiker, omdat het fijn verpulverd moet worden om te voorkomen dat de mieren het van de bakimg soda kunnen scheiden)
  • Een kom
  • Een ingrediënt naar keuze: honing, pindakaas, jam.

De procedure is eenvoudig:

  1. Meng gelijke delen suiker en baking soda in de kleine kom.
  2. Voeg een eetlepel of twee van het extra ingrediënt toe.
  3. Meng alle ingrediënten goed. Als je het mengsel wat romiger wilt maken, voeg dan een klein beetje water toe tot de gewenste consistentie is bereikt.
  4. Strooi het mengsel op de plekken waar de mieren het meest komen, ook in de kieren van waaruit ze het huis binnenkomen. 

Baking soda verandert de pH-waarde van deze dieren, wat tot hun dood leidt. Mieren vermijden het (daarom kun je het het beste gebruiken als afschrikmiddel), maar als het gemaskeerd wordt door de andere beschreven ingrediënten, eten ze het uiteindelijk op.

Als je deze methode buiten moet gebruiken, bijvoorbeeld op een balkon, of als het risico bestaat dat honden het binnenkrijgen als ze het in huis zien, kun je ook gewoon wat van het mengsel in een blik doen. Het is iets moeilijker om de nieuwsgierigheid van katten te vermijden.

Advertisement