9 moderne plantenbakken en potten om balkons en terrassen prachtig te maken

door Natasja

31 Mei 2024

Advertisement

Een mooi balkon vol bloemen, een kleurrijk terras opgefrist door allerlei soorten planten: dit zijn elementen die de buitenruimtes verrijken, en om planten een plaats te geven heb je geschikte plantenbakken en potten nodig. Misschien een paar met een modern en fascinerend ontwerp, met geometrische of abstracte vormen, pastelkleuren of felle kleuren, klassieke of innovatieve materialen: bekijk de ideeën hieronder en misschien doe je inspiratie op om het balkon of terras in te richten en te transformeren!

Advertisement

1. Hoge, smalle plastic plantenbak

Prosperplast/Amazon

Ze zijn perfect voor klimplanten die dan tegen een latwerk of wandsteun groeien, of ook om verticaal gekroonde struiken of misschien bamboe in te zetten: met plantenbakken zoals deze kun je ook balustrades afschermen zonder vloeroppervlak in te nemen.

Advertisement

2. Minimale plantenbak voor alle planten

dadolo.com

Een heel eenvoudig maar indrukwekkend ontwerp: deze plantenbak van een speciaal polymeer is perfect UV-bestendig en ook eenvoudig schoon te maken dankzij het gladde oppervlak en de zeer essentiële lijnen. Het vullen van de ruimte wordt eenvoudig met zulke pure vormen, die naar wens gevuld kunnen worden met potten of direct met aarde en planten. Een soortgelijke plantenbak is ook handig om ruimtes op een groot balkon of terras te verdelen!

Als je op zoek bent naar dit soort elementen, let dan altijd op het materiaal: het moet getest zijn om zowel intense hitte als wintervorst te weerstaan en een kleur hebben die niet dreigt te vervagen door blootstelling aan de weersomstandigheden. Veel materialen zijn vandaag de dag ook zo ontworpen dat ze gemakkelijk te recyclen zijn, licht om te verplaatsen maar toch duurzaam. Het kost misschien iets meer, maar het is een investering voor de toekomst.

3. Gelakt stalen pothouder

hiro.design

Net zoals pothouders en cachepots in huis, kun je jezelf ook buitenshuis verwennen met luxe mooie vormen en modieuze kleuren te kiezen, zoals bepaalde pasteltinten waar je nooit genoeg van krijgt. Een soortgelijke pothouder kan dus het perfecte idee zijn om elke pot van de grond te houden, zodat het schoonmaken van de vloer gemakkelijker wordt en die vervelende kringen op de grond worden vermeden, en de potten zelf zullen niet altijd in contact zijn met de vloer en heet worden.

Ook het metaal dat je kiest om buiten te zetten moet behandeld worden zodat het niet gaat roesten of verkleuren na een bepaalde tijd. 

4. Futuristische gloed met gegalvaniseerd staal

nordicnest.com

Zin in een maanachtig ontwerp? Iets futuristisch maar in werkelijkheid eeuwig? Het is gegalvaniseerd staal: supersterk en resistent, het loopt niet het risico beschadigd te raken zoals andere soorten metaal die vaak buiten worden gebruikt. En met pure, geometrisch gevormde plantenbakken heb je meteen een opvallend element.

5. ... Ook rond!

viadurini.it

Als je een beetje rondkijkt, vind je gegalvaniseerde metalen plantenbakken in alle maten en vormen, zelfs met een licht satijnen afwerking.

Gegalvaniseerd staal is tenslotte precies hetzelfde als het staal dat wordt gebruikt voor tuingereedschap en zelfs drinkbakken voor grazende dieren, dus het is perfect om de weerselementen te weerstaan. In het geval van meer verfijnde afwerkingen, zoals die op de foto, is het echter goed om het oppervlak op de juiste manier schoon te maken, zodat het er altijd op zijn best uitziet: voor routine schoonmaak is een goed uitgewrongen vochtige doek voldoende, terwijl in het geval van hardnekkig vuil een licht schurende spons (maar zonder metalen componenten) moet worden gebruikt om het in de richting van de satijnen afwerking te vegen zodat het uiterlijk niet wordt veranderd.

Advertisement

6. Abstracte en exotische vormen

archiexpo.it

Modern betekent niet per se puur geometrische vormen: er is ook ruimte voor zachtere, meer abstracte silhouetten, zoals die van bepaalde ontwerpers. Dit is ook het geval bij keramist Andile Dyalvane, die de schoonheid van zijn thuisland Zuid-Afrika laat terugkomen in het vakmanschap van deze prachtige potten van klei voor buiten, gemarkeerd door littekens om te herinneren aan de tradities van bepaalde Afrikaanse stammen. Vandaar de naam Bhaca, wat littekenvorming betekent in de Xhosa-taal.

7. Een pot van kurk voor buiten?

rodaonline.com

Er zijn ook plantenbakken van kurk voor buiten, zoals die in de BUSH ON-collectie van Roda. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig bruin kurk, een 100% natuurlijk en ecologisch duurzaam materiaal dat ze een stevige en compacte uitstraling geeft die heel aantrekkelijk is. Een perfect idee om de buitenruimte op een geraffineerde en ongewone manier in te richten.

Advertisement

8. Gegalvaniseerd staal, maar met een gekleurde afwerking

nordicnest.com

Je kunt ook gegalvaniseerde stalen plantenbakken vinden, maar dan met een poedercoating die bijna eeuwig meegaat. Veel modieuze kleuren, van neutraal tot onverwachte kleuren: je hoeft alleen maar wat online te surfen en de perfecte combinatie te vinden voor de buitenruimte.

9. Een kleurschok

nordicnest.com

Laten we het over kleuren hebben: naast neutrale kleuren of pasteltinten kun je ook echte stijlstatements maken met opvallende gekleurde plantenbakken. Elektrisch blauw zou bijvoorbeeld geweldig staan bij witte muren, maar ook bij bakstenen of terracotta gekleurde gevels, en nog veel meer! En het zou leuk zijn om de planten te kiezen die het beste bij deze tinten passen voor een volledig schilderachtig resultaat op het balkon of terras.

Welk type plantenbak of pot voor buiten zou jij kiezen?

Advertisement