Bereid je zo goed mogelijk voor om muggen uit je huis te bannen met de juiste maatregelen

door Natasja

31 Mei 2024

Advertisement

We zouden wel willen, maar we ontkomen er niet aan om elk jaar met muggen te maken te krijgen, zodra de temperaturen stijgen. Ze zijn vervelend en soms ook gevaarlijk voor onze gezondheid en die van de huisdieren, omdat ze ziektes met zich mee kunnen brengen. Daarom zijn er nooit teveel middelen om in te zetten in de strijd tegen muggen, waarbij het goed is om voorbereid te zijn met de meest effectieve methoden.

Advertisement

Wachtwoord: onmiddellijk handelen

Culex muggenlarven

James Gathany, CDC/Wikimedia Commons (CC 2.5)

Het eerste wat je kunt doen om het aantal muggen dat het huis binnendringt te beperken, is de omgegeven omgeving ongastvrij maken, zodat ze zich niet zo snel kunnen voortplanten. Hoe kun je dit doen? Allereerst met larviciden.

Muggen leggen eitjes overal waar stilstaand water is: schotels in huis en tuin, vogelbaden, opvangbakken voor regenwater en ook de drinkbakken van honden en katten. Je kunt deze waterstagnaties echter niet vermijden en daarom kun je e op twee verschillende manieren handelen, afhankelijk van de situatie.

  • Voor de bakken waarin dieren (honden, katten, vogels) drinken: het water vaak, zelfs dagelijks, verversen is erg belangrijk. Gooi het gewoon buiten op de grond, waar er geen risico is op stagnatie en het water snel opdroogt, en je hebt de basismiddelen van de larven om te groeien en meer muggen te worden, weggehaald.
  • Voor schotels en reservoirs moet je daarentegen de voorkeur geven aan larviciden die niet schadelijk zijn voor planten. Daarom moet je larviciden kopen die gebaseerd zijn op de bacterie Bacillus thuringiensis israelensis. Dit is namelijk de enige die muggen- en vliegenlarven doodt, maar niet schadelijk is voor andere nuttige insecten en ook niet voor de planten zelf. Het moet worden toegediend volgens de instructies van de fabrikant.

Advertisement

Muggennetten en -vallen

een muggengordijn met bloemenmotief voor op een balkondeur

A.Bogino/Amazon

Als de ramen en balkondeuren niet voorzien zijn van horren, is het tijd om seizoensgebonden oplossingen te installeren. Er zijn horren die op maat kunnen worden geknipt en gemonteerd met speciale kleefbanden (die meestal worden meegeleverd met de montagekit, en het is heel eenvoudig om de handeling te voltooien), maar ook magnetische en gordijnen voor ramen en balkondeuren met een loodrand zodat ze zich goed aansluiten en niet te veel fladderen - en er zijn ook gekleurde met geometrische en bloemmotieven.

Als het mogelijk is, overweeg dan om vleermuiskasten te plaatsen: elk van deze dieren eet tot 1220 insecten ter grootte van een mug per uur, dus bedenk eens hoeveel ze er elke nacht uitroeien.

Maak DIY vallen, vooral die van biergist. Los een blokje verse gist op in lauw water (als het warm is, doodt het de gist, waardoor het geen succes wordt) en voeg 3 of 4 eetlepels suiker toe. Dit mengsel belandt op de bodem van een fles die je doormidden snijdt, vervolgens bedekt met de andere helft, maar ondersteboven houdt, met de hals naar beneden zonder ondergedompeld te zijn. Gist en suiker lokken muggen naar het water, maar dan kunnen die (en de larven die ze daar afzetten en dan laten groeien) er niet meer uit!

Klaar om muggen te bestrijden?

Advertisement