Gele vlekken op de wc-bril: ontdek hoe je ze kunt verwijderen met zelfgemaakte methodes

door Natasja

29 Mei 2024

Advertisement

We gebruiken het toilet elke dag en na verloop van tijd beginnen we verschillende tekenen van slijtage op te merken, zoals die vervelende gele vlekken op de plastic wc-bril. De gelige kring op het plastic, soms ook op het wc-brildeksel, is een normaal verschijnsel na verloop van tijd, maar het is niet per se een onoplosbaar probleem: je kunt het verwijderen met een paar eenvoudige methodes.

Advertisement

De meest drastische methode: staalwol en bleekmiddel

Detail van een wc-bril ontsierd door geelachtige vlekken

Late2daparty-/Reddit

Als je vindt dat de staat van de wc-bril slecht is en je misschien al overweegt om deze te vervangen, kun je als laatste middel voordat je een nieuwe koopt een effectieve methode proberen die niet vaak kan worden herhaald. Het gaat om het gebruik van "agressieve" middelen, zoals staalwol en bleekmiddel.

Voor de staalwol heb je de extra fijne soort nodig (meestal gemarkeerd met het nummer '0000'), die geen duidelijke sporen achterlaat. Je gebruikt gewoon een bolletje en wrijft over de vlekken. Op deze manier schraap je het oppervlak eraf en verwijder je het vuil. Om zeker te zijn van een goed resultaat, kun je een beetje bleekmiddel op een spons gebruiken en het op de hele wc-bril smeren: als er vlekken waren achtergebleven, zal dat ze uiteindelijk verwijderen.

Het nadeel is dat dit een methode is die het materiaal slijt, waardoor het poreuzer wordt en er nog eerder nieuwe gelige vlekken verschijnen. En bleekmiddel is, zoals we weten, een milieubelastende stof. Dus als deze methode eenmaal is gebruikt, moet je vervolgen met periodiek onderhoud om de vorming van nieuwe vlekken zo lang mogelijk te voorkomen en daarna overwegen om de hele wc-bril te vervangen.

Advertisement

Andere middelen om te proberen

Wc met gele vlekken op de wc-bril in een badkamer

Vegetable_Sinkbowl/Reddit

Naast het beschreven middel zijn er ook andere middelen die je kunt proberen om gele vlekken van de wc-bril te verwijderen:

  • wonderspons: die is ook licht schurend, dus gebruik hem niet constant, maar gebruik hem alleen als de andere methodes niet het gewenste resultaat geven. Maak de spons nat, knijp erin en ga ermee over de vlekken. Veeg eventuele resten weg met een zachte doek en normale ontvetter die geschikt is voor sanitair.
  • alleen bleekmiddel: bedek de wc-bril met keukenpapier en spuit er bleekmiddel op (je kunt het ook verdunnen met gelijke delen water). Laat het een paar minuten inwerken en verwijder het dan, waarbij je het goed afspoelt. Hetzelfde kun je doen met een bleekmiddel in sprayvorm.
  • enzymatisch schoonmaakmiddel. Dit is de meest milieuvriendelijke en minst onomkeerbare optie: gebruik enzymatisch schoonmaakmiddel met water, of als het een schuimende formule heeft, zorg er dan voor dat je het ongeveer tien minuten laat inwerken voordat je het grondig afspoelt. Voor routineonderhoud en als de vlekken nog heel licht zijn, kan dit de beste oplossing zijn.

Als geen van deze methodes het gewenste effect heeft, weet je zeker dat het tijd is om een nieuwe wc-bril te kopen.

Advertisement