Kleine, onweerstaanbare planten: de beste die je in huis kunt kweken om stijlvol te decoreren

door Natasja

07 Juni 2024

Advertisement

Er gaat niets boven een plant in een kamer om die op te fleuren en de inrichting compleet te maken, zelfs nog beter als het er veel zijn. Maar hoeveel ruimte nemen ze dan in? Gelukkig zijn er veel planten die klein van formaat zijn, maar absoluut onweerstaanbaar in vorm en kleur. Ze blijven compact maar decoreren stijlvol, en sommige brengen zelfs geluk! Laten we eens kijken naar een paar van de mooiste die je in huis zou kunnen verwelkomen.

Advertisement

Peperomia Hope (Peperomia deppeana×quadrifolia)

@iveta_pankova/Instagram

Deze variëteit van Peperomia heet 'hoop' ("hope" in het Engels), een idee waarmee het altijd leuk is om ons bestaan te vullen. En aangezien andere planten uit de Peperomia-familie vaak worden geassocieerd met het idee van geluk en rijkdom, is het zeker de moeite waard om er een in huis te halen. Deze plant heeft een compacte groeiwijze en ronde, vlezige bladeren met delicate maar zichtbare lichte aders aan het oppervlak.

Zet hem op een lichte plank of vensterbank, maar zonder direct zonlicht, en geniet ervan!

Advertisement

Hoya Kerrii, de hartvormige plant

@mauricioarruda/Instagram

In het Engels noemen ze hem "Sweetheart", om de hartvorm van de bladeren te benadrukken. Het is een type Hoya dat bestaat met groen of zelfs bonte bladeren en groeit als een hangende of klimmende plant, afhankelijk van of je hem zijn bladeren naar beneden laat vallen of hem een steun geeft om tegenaan te groeien. Hij wordt vaak gevonden in de vorm van vers gewortelde bladstekken en ziet eruit als een vlezig hart dat uit de grond steekt!

Afrikaans viooltje (Saintpaulia)

@fialki_13/Instagram

Klein plantje, ok, maar bloeiend? Waarom overweeg je geen Afrikaanse viooltjes? Deze vetplantjes uit Afrika hebben weinig water nodig, dus ze zijn ook gemakkelijk binnenshuis te kweken. Een lichte plek is ook goed voor ze, maar niet in direct zonlicht, en het is essentieel om voor een goede afwatering te zorgen om te voorkomen dat het water stagneert, wat schadelijk zou zijn. Ze geven de voorkeur aan een minimum aan ventilatie en bij het water geven is het beter om de bladeren niet nat te maken. Verwijder dode bladeren zodra je ze ziet: als je ze niet gemakkelijk met de hand kunt verwijderen, gebruik dan altijd een goed geslepen schaar en vooral gesteriliseerde messen.

Jadeplant of geldboom (Crassula ovata)

michelli_carvalho_/Instagram

Een plant die niet zo klein is als de andere op deze lijst, maar die heel gemakkelijk te kweken is en ook veel geluk brengt. Er wordt gedacht dat hij rijkdom brengt aan degenen die hem kweken, vandaar de algemene naam "geldboom". Anderen noemen hem "jadeplant", maar de wetenschappelijke naam is Crassula ovata. De minimumtemperatuur om niet het risico te lopen hem te verliezen is 10 graden, daarom wordt hij bijna altijd binnenshuis gekweekt. Hij houdt van zon, minstens een paar uur per dag, dus het is geen probleem om hem op vensterbanken op het zuiden te zetten!

Konijnenplantje (Monilaria obconica )

@uehane/Instagram

Laten we overgaan op een plant met een heel eigenaardige vorm: het is een vetplant, hij heet Monilaria obconica, maar hij wordt vaak "konijnenplantje" genoemd, omdat de nieuwe scheuten, als ze heel klein zijn, precies lijken op de harige oren van een groen konijntje die aan het uiteinde van de tak naar buiten piepen. De takken zullen dan lang en recht groeien en de plant zal er nog steeds heel charmant uitzien. Hij heeft heel weinig verzorging nodig: blootstelling op een lichte plaats en weinig water geven. Als je handig bent en geluk hebt, krijg je ook zijn prachtige witte bloemen te zien, die lijken op kleine madeliefjes!

Advertisement

6. Berenpoot (Cotyledon tomentosa)

@illdependent/Instagram

Nog zo'n schattige, onweerstaanbare vetplant: de Cotyledon tomentosa, beter bekend als de "Berenpoot" plant. De vlezige bladeren, bedekt met fijne zilverkleurige haartjes, hebben namelijk stekels op de kruin die lijken op klauwen aan een... beer, inderdaad! Hij wil het hele jaar door veel licht en moet alleen tijdens de warmste uren van het zonnige seizoen worden beschut tegen directe zon. Hij moet alleen water krijgen als de grond helemaal droog is, dus heel zelden. Omdat hij ook langzaam groeit, is het een perfecte miniplant om het huis mee te versieren!

7. Gebedsplant (Maranta leuconeura)

@oliversjungle/Instagram

Je verliest je er een beetje in als je naar de bladpatronen van een Maranta leuconeura kijkt, maar als je ziet hoe die bladeren zich 's nachts sluiten en zich dubbelvouwen als twee handen die in gebed samenkomen, wordt de plant pas echt ongelooflijk - en vandaar de algemene naam! Hij houdt van lichte plaatsen zonder direct licht, moet om de week water krijgen of ook om de twee weken als de grond helemaal droog is, en geeft de voorkeur aan een licht vochtige omgeving.

Advertisement

Ctenanthe

IKEA

De Ctenanthe is familie van de Maranta en deelt met hem bonte bladeren met prachtige geometrische patronen. Hij heeft een paarsachtige onderkant en de bladeren bewegen ook mee met het licht. Hij houdt van lichte plaatsen zonder direct zonlicht en een gematigde luchtvochtigheid. Hij wordt maximaal 40 cm hoog en heeft een mooie compacte groeiwijze, vol met knoppen en nieuwe scheuten.

Welke van deze planten zou jij graag in huis verwelkomen?

Advertisement