11+ plekken in de keuken waar je gemakkelijk extra ruimte kunt creëren

door Natasja

11 April 2023

11+ plekken in de keuken waar je gemakkelijk extra ruimte kunt creëren
Advertisement

Zelfs de ruimste keuken moet zorgvuldig worden georganiseerd: het gemak van deze fundamentele ruimte in huis vloeit niet alleen voort uit de grootte, maar ook uit het gebruiksgemak. En dat wordt het als het huis is ingericht met alle ruimte-organiserende trucs waarmee voor elk voorwerp een plaats kan worden gevonden.

Zo weet je altijd waar je wat je nodig hebt kunt vinden, waar je het na gebruik en afwas weer terug kunt zetten, zonder tijd te verliezen of onnodige stress te hebben. Als je denkt dat er niet genoeg ruimte is, raak dan niet gedemotiveerd: je hebt waarschijnlijk nog genoeg mogelijkheden om te benutten!

Advertisement

Haken in kasten

Je kunt de binnenkant van kastdeuren gebruiken om alle kleine, lichte voorwerpen op te hangen, die dan netjes op hun plaats blijven, zoals meetlepels of wat vaak gebruikt keukengerei.

Advertisement

Maar kijk ook naar de binnenwanden van elke kast en wandmeubel: als die vrij genoeg zijn, zonder dat er voorwerpen tegenaan rusten (vooral bovenaan of onder de planken), dan kun je daar ook handige haken monteren, voor allerlei accessoires.

En dan zijn er nog haken om onder planken te monteren, waar je bijvoorbeeld kopjes aan kunt hangen!

Kamermuren

Kamermuren

Amazon

Als je nog ruimte hebt aan een muur, maar die niet wilt vullen met wandkasten, overweeg dan pannenrekken met open voorzijde. Je moet wel af en toe afstoffen, maar als het veelgebruikte pannen zijn, is dat geen probleem!

Schuifelementen

Schuifelementen

Amazon

Installeer onder de spoelbak en in de grotere vakken van de kasten schuifladen of -manden: zo kun je veel gemakkelijker bij de inhoud!

Stapelbare bakken

Stapelbare bakken

Amazon

Voor alle kleine voorwerpen, die meestal massaal in laden of manden worden opgestapeld, is het beter doorzichtige bakken met deksel te gebruiken: je kunt ze stapelen en duidelijk zien wat erin zit. Deze oplossing werkt in elke kamer, maar wordt vaak over het hoofd gezien.

Advertisement

Horizontale kruiden

Horizontale kruiden

Amazon

Als het mogelijk is, kan je een lade, misschien een ondiepe, toewijzen aan kruiden (als er heel veel zijn, is het de moeite waard), doe dat dan. Zo komt er ruimte vrij op planken of aan de muur!

Overal haken

Overal haken

Amazon

Theedoeken, tassen, noem maar op, er zijn duizend voorwerpen die je kunt ophangen in plaats van elders neer te leggen, en je wint veel ruimte!

Advertisement

Rekjes in kasten

Rekjes in kasten

Amazon

Keukenkastjes hebben meestal zeer grote vakken, die je niet volledig benut: het is beter om alle ruimte te benutten zonder zwevende stapels te creëren, door speciale verdelers te gebruiken!

Magnetische organizers

Als alle ruimte in beslag is genomen, kun je nog wat ruimte vinden aan de zijkant van de apparaten. Bijvoorbeeld de koelkast of de magnetron. Daar kun je bijvoorbeeld keukenrolhouders plaatsen.

Advertisement
Amazon

Amazon

Maar er zijn ook lichtgewicht rekjes met krachtige magneten om een beetje van alles te organiseren.

Als je niet de gewoonte hebt om het fornuis met een glazen plaat af te dekken, of als er toch al genoeg ruimte is op de muur erboven, kan een op maat gemaakte plank nuttige ruimte bieden. Het zal voortdurend moeten worden schoongemaakt, maar het is de moeite waard om werkbladen en kasten vrij te maken!

Geen onevenwichtige stapels meer in de kasten!

Advertisement