Traagschuim kussens: kunnen ze gewassen worden? En hoe?

door Natasja

15 April 2023

Traagschuim kussens: kunnen ze gewassen worden? En hoe?
Advertisement

Elke nacht laten we ons hoofd op de kussens rusten, die vervolgens vollopen met zweet en lichaamsvocht, om nog maar te zwijgen van het stof en vuil dat kan opstijgen als we ons door de kamer bewegen en zich ook op onze kussens nestelt. En aangezien de kwaliteit van de slaap aanzienlijk kan worden verbeterd wanneer we in optimale hygi├źnische omstandigheden slapen, is het schoonhouden van kussens niet het zoveelste huishoudelijke karweitje dat we moeten onthouden, maar een gebaar om ons welzijn te waarborgen.

Tot de meest gebruikte kussens behoren traagschuim kussens, die voor velen het ultieme comfort bieden. In tegenstelling tot traditionele kussens kunnen ze echter niet in de wasmachine worden gewassen. Het schuim waarvan ze gemaakt zijn, dreigt namelijk af te brokkelen en kapot te gaan als het wordt blootgesteld aan de bewegingen van een machinewasbeurt. Maar zelfs deze kussens krijgen vlekken en moeten worden schoongemaakt. Hoe? Lees verder om erachter te komen.

Advertisement
flexsusser/Reddit

flexsusser/Reddit

Het eerste doel is het verwijderen van stof, dode huid en al het vuil dat zich op het kussen afzet (huisstofmijt, eventueel dierenhaar, enz.), en daarvoor is de beste methode de stofzuiger, die altijd de ideale bondgenoot is bij het routinematig reinigen van hoofdkussens en matrassen, omdat de stofzuiger geen enkel risico inhoudt waardoor de integriteit ervan wordt aangetast.

Dus, om het effect van stofzuigen te maximaliseren, doe hetzelfde als bij matrassen: bestrooi het kussen met een laagje baking soda, laat het een uur zitten en zuig het dan allemaal weg. Dit is een vorm van onderhoud die één keer per maand of hooguit om de twee maanden wordt aanbevolen.

Maar wat als er vlekken zijn?

Het eerste wat je moet doen is uitzoeken met wat voor soort vlek je te maken hebt. In de meeste gevallen worden ze veroorzaakt door zweet, speeksel, bloed en lichaamsvloeistoffen. Voor dit soort vuil hebben wasmiddelen met enzymformule de voorkeur. Als je die niet kunt vinden, of niet weet welke vlek je moet behandelen, probeer dan waterstofperoxide te gebruiken, of een kleine hoeveelheid van je milde wasmiddel.

Neem een zachte, lichtgekleurde doek (niet gekleurd), giet er een beetje van het product in en dep de vlek voorzichtig, zonder hard te wrijven. Als je geen verbetering ziet, schrob dan met een zachte borstel (of ook een oude tandenborstel). Spoel vervolgens de doek goed uit en gebruik hem ook om de vlek uit te spoelen, waarbij je hem altijd goed uitwringt. Neem tot slot een droge doek of ook een schone handdoek en druk deze een beetje op de natte plek, om te proberen zoveel mogelijk water te absorberen, en laat deze volledig drogen voordat je het kussen weer gaat gebruiken.

Voor een grondige reiniging

Als je denkt dat je het kussen grondig moet reinigen, moet je er rekening mee houden dat het lang zal duren voor het droog is. In feite zul je het met de hand moeten wassen in een grote teil of misschien in de badkuip, die je hebt gevuld met lauw water, een eetlepel wasmiddel en twee eetlepels waterstofperoxide. Als het kussen goed doordrenkt is, schud het voorzichtig op om het water met de zeep op te nemen. Beweeg het rond om te proberen het grondig te wassen, laat dan het water weglopen en spoel het uit: misschien moet je dit een paar keer doen voordat je ziet dat er geen zeep meer uit komt.

Laat het geheel aan de lucht drogen en probeer misschien eerst het water te absorberen met schone handdoeken.

Succes!

Advertisement