Een kleine keuken organiseren met 10 geniale ruimtebesparende tips

door Natasja

04 Maart 2023

Een kleine keuken organiseren met 10 geniale ruimtebesparende tips
Advertisement

Een kleine keuken is niet altijd synoniem met ongemak en gebrek aan ruimte voor voorbereiding en consumptie van voedsel, net zomin als het omgekeerde. Of het nu groot of klein is, organisatie is essentieel voor elke keuken om er zonder problemen te kunnen leven. In kleine keukens moet je een paar extra trucs toepassen om de weinige beschikbare ruimte optimaal te benutten zonder chaos en rommel te creëren.

Er staan ons heel veel ruimtebesparende oplossingen ter beschikking zodat zelfs een kleine keuken immens lijkt; we illustreren hieronder 10 zeer nuttige tips voor een meer comfortabele en gastvrije omgeving.

Advertisement

1. Afdruiprek

Waarom geen ruimte boven de spoelbak voor een afdruiprek laten? Er zijn interessante alternatieven voor het afdruiprek, zoals dit rek dat direct boven de spoelbak steunt en de lege ruimte benut. En het keukenkastje blijft vrij voor al het andere serviesgoed en keukengerei.

Advertisement

2. Uittrekbare tafel

Een aan de muur gehangen kastje voor al de pannen en het serviesgoed kan een tafel voor de maaltijden worden. Het neemt geen ruimte in op de vloer, zodat je je vrij kunt bewegen in de kleine keuken, en het komt alleen tevoorschijn wanneer je het echt nodig hebt.

3. Zijwand van het meubilair

De zijwand van het meubilair, die gewoonlijk leeg blijft, kan ook een interessante opbergruimte worden: gebruik hem om een rolhouder of een rail met haken voor het keukengerei of kleine planken op te hangen.

4. Ruimtebesparende kastjes

Ook de binnenkant van de kasten kun je met een paar trucs groter maken. Plaats verhogers of mandjes onder de planken, zo kun je de hoogte van de ruimte beter benutten. Voor een betere organisatie van pannen en ander gerei, maar ook voor de voorraadkast.

5. Verticale lade

Ken je die smalle ruimte tussen de kast of koelkast en de muur? Heb je er wel eens aan gedacht die te benutten? Je kunt er een verticale lade in plaatsen, waardoor je meer ruimte krijgt voor de voorraadkast.

Advertisement

6. Dekselhouder

Wat dacht je van rails of haken te gebruiken voor de deksels, die achter de deur of in de kastdeuren worden gehangen? Ze zullen veel minder ruimte innemen!

7. Mandjes en rails

Met rails die net onder de bovenkasten hangen, kun je de opbergruimte voor voorwerpen en levensmiddelen aanzienlijk vergroten. Door er bijvoorbeeld manden aan te hangen, kun je ze gebruiken als fruithouders. Of je kunt er haken aan hangen om opscheplepels, keukengerei en snijplanken aan op te hangen. Of ook mandjes voor kruiden. De ideeën zijn eindeloos.

Advertisement

8. Opbergwand

Een opbergwand is de juiste oplossing voor wie veel keukengerei heeft en weinig ruimte om ze op te bergen. Als je niet van het idee houdt dat het keukengerei wordt tentoongesteld, kun je het achter de deur verbergen, maar zo kun je de ruimte verticaal optimaal benutten, zonder al te veel ruimte in horizontale richting in te nemeb.

9. Bekerhouders

Liefhebbers van warme dranken zullen zeker genoeg bekers en kopjes hebben om op te bergen. De ideale opbergruimte is aan de muur, hangend aan haken. Als alternatief zijn er rijen haken die onder meubelplanken kunnen worden gehangen, zodat de ruimte ook in de hoogte beter kan worden benut.

Advertisement

10. Voorraadkast

Om ruimte te besparen in de voorraadkast zijn er ten slotte tal van alternatieven. Zoals eerder gezegd, kun je verhogers en manden gebruiken om onder de planken te hangen. Maar je kunt ook laden of schuifplanken in de kasten monteren. En maak ook gebruik van de ruimte aan de deuren met mandjes of kleine rekjes.

Wat voor keuken heb jij, groot of klein? Hoe heb jij die georganiseerd?

Advertisement