Veelgemaakte fouten in de keuken: ontdek welke je het beste kunt vermijden

door Natasja

11 December 2022

Veelgemaakte fouten in de keuken: ontdek welke je het beste kunt vermijden
Advertisement

Wanneer je aan het koken bent, doe je meestal een hele reeks gebaren en gewoonten die je in de loop der tijd hebt aangeleerd, handelingen waaraan je gewend bent geraakt zonder je af te vragen of er een betere, correctere manier is om ze uit te voeren. Soms gaat het bij de alternatieven alleen om meer efficiëntie, maar hebben ze niet zoveel invloed op het succes van het gerecht. Andere keren zou het beter zijn om gebruik te maken van een of andere truc om nog betere resultaten te bereiken. Maar er zijn ook gebaren die je moet onthouden om te voorkomen dat je veelgemaakte fouten maakt die de hygiëne van de voorbereidingen beïnvloeden.

Hier zijn een paar tips die het verschil kunnen maken in de keuken.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

We weten allemaal dat we groenten goed moeten afspoelen voordat we ze koken of dresseren, maar niet iedereen weet dat gewoon kraanwater erover laten lopen vaak niet genoeg is. Dus als het niet gaat om sla of bladgroenten die je goed kunt wassen met een centrifuge, moeten je je handen gebruiken, en in sommige gevallen zelfs een borstel, om ervoor te zorgen dat deze meer specifieke mechanische bewegingen de groenten werkelijk reinigen van alle potentieel schadelijke stoffen die worden gebruikt bij de teelt en het opslaan ervan.

Advertisement
SatchmoAdams/Reddit

SatchmoAdams/Reddit

Voedsel ontdooien: veel mensen doen dit door gewoon voedsel uit de vriezer te halen en het op kamertemperatuur te laten ontdooien. Zelfs als ze goed afgedekt zijn, wordt dit niet aanbevolen: het is beter om ze beschermd maar in de koelkast te bewaren. Het duurt iets langer, maar het risico van voedselbesmetting daalt drastisch.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Wanneer je gedroogd fruit in bereidingen moet verwerken, vooral in zoete gerechten, mag je nooit vergeten het enkele minuten of langer in water te leggen, totdat het voldoende rehydrateert, zachter wordt en iets in volume toeneemt. Daarna wordt het gedroogd met keukenpapier of schone theedoeken en in het deeg gedaan. Zo wordt de smaak en de textuur veel beter.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Meer vlees: wanneer je het moet marineren, dat wil zeggen verschillende kruiden te laten intrekken, afhankelijk van de bereiding, is het altijd een goed idee om dat niet te lang te doen. Het is raadzaam niet langer dan 20 minuten te wachten, omdat vanaf dat moment de zure ingrediënten die vaak in marinatiesauzen voorkomen (citroen, azijn en dergelijke) uiteindelijk de textuur van het vlees verpesten in plaats van het malser te maken. En als je kruiden wilt toevoegen voordat je stukken vlees in een pan bakt of braadt, is het beter ze eerst op het vlees te strooien, 15 of maximaal 20 minuten te wachten (en het overtollige vocht van het vlees af te vegen met keukenpapier) en dan verder te gaan met bakken: zo worden de kruiden niet te nat van het braadvocht en wordt de smaak intenser.

Als je het vlees moet stampen, meestal in plakken, doe dit dan altijd door ze af te dekken met een vel ovenpapier of schoon voedselpapier, zodat het keukengerei niet in contact komt met het vlees zelf.

En dan rest er niets anders dan te genieten van het resultaat na zoveel inspanning!

Advertisement