Wat mag je nooit vergeten als je vlees in de koelkast bewaart?

door Natasja

22 Mei 2022

Wat mag je nooit vergeten als je vlees in de koelkast bewaart?
Advertisement

Vlees maakt deel uit van het voedselpatroon van veel mensen, en in de meeste gevallen wordt het vlees gekocht en vervolgens in de koelkast bewaard om op het juiste moment te worden bereid. Andere keren belanden restjes van een of ander gerecht in de koelkast. Profiteren van dit koelapparaat is iets wat we routinematig doen, maar weet je zeker dat je het goed doet, d.w.z. zonder het risico te lopen vlees te eten dat niet goed werd bewaard?

We weten allemaal dat rauw vlees snel moet worden gekookt of ingevroren, maar ook bij gebakken vlees moet altijd een fundamentele stap worden gezet en moet rekening worden gehouden met een aantal andere belangrijke factoren.

via bestlifeonline.com

Advertisement
Wooden Earth - Wood Plates

Wooden Earth - Wood Plates

  • Gebakken vlees moet altijd in kleinere plakken of porties worden verdeeld en bij voorkeur allemaal gelijk, en niet in grote hele stukken worden opgeborgen.
  • De ideale temperatuur voor het koelen van gebakken vlees is 4 graden.
  • Het moet binnen twee uur na het bakken in de koelkast worden gezet. Dit voorkomt dat bacteriën zich vermenigvuldigen. Als het gebakken vlees echter is blootgesteld aan temperaturen van meer dan 30 graden, bijvoorbeeld omdat het is opgediend op een warme dag, in de open lucht (picknicks, lunches en etentjes in de tuin, enz.), moet het binnen een uur na het bakken worden gekoeld.
  • Bewaar vlees in ieder geval niet te lang in de koelkast: de maximumtijd varieert van gerecht tot gerecht, maar uiterlijk en geur vertellen je wanneer het te laat is om het op te eten. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat het binnen enkele dagen wordt geconsumeerd en in het geval van worst of spek kan dat zelfs maximaal een week zijn. Maar dit zijn indicatieve tijden: hoe sneller het wordt gegeten, hoe minder gezondheidsrisico's er zijn. Het is daarom beter niet langer dan één of twee dagen in de koelkast te bewaren.

De risico's: het eten van vlees dat niet op het juiste moment en op de juiste manier is gekoeld, kan leiden tot de groei van schadelijke bacteriën, zoals E. coli en Salmonella. Dit zijn bacteriën die zeer ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij bepaalde categorieën mensen die het meeste risico lopen, zoals kinderen jonger dan vijf jaar, volwassenen ouder dan 65 jaar, mensen met verminderde immuniteit en zwangere vrouwen.

Wist je ook dat de veiligste manier om vlees te ontdooien is het in de koelkast te bewaren?

Source:

Image credit: Wooden Earth - Wood Plates

Advertisement