Pompoenjam: gemakkelijk thuis te bereiden voor bij de kaas of op brood

door Natasja

06 Oktober 2021

Pompoenjam: gemakkelijk thuis te bereiden voor bij de kaas of op brood
Advertisement

De gedachte aan een mooi plankje met belegen en half belegen kazen, vergezeld van honing en jam, doet het water in de mond lopen, net als croutons en bruschetta's bedekt met een laagje jam als speciaal tussendoortje of voorgerecht. Er zijn veel jams die kunnen worden gemaakt met groenten in plaats van fruit. Ze hebben een sterkere smaak, perfect om bij hartige gerechten te serveren en geven ze een vleugje zoetheid - maar niet te veel - wat er heel goed bij past.

Pompoen, een van de lekkerste ingrediënten van het koude seizoen, is ook geschikt voor dit soort bereidingen. Hier volgen enkele nuttige tips om thuis je eigen pompoenjam te maken.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Benodigde ingrediënten voor de pompoenjam:

  • 1 kg pompoen
  • 400 gram suiker (wit of bruin, wat je wilt)
  • sap van een citroen
  • schil van een halve citroen
  • 1 theelepel kaneel (of kardemom)
  • 1 theelepel gember in poedervorm (je kunt ook de wortel gebruiken, als je die maar heel fijn raspt)

Hoe maak je pompoenjam

    1. Maak je potten klaar als je ze nog niet gesteriliseerd hebt.
    2. Zet de oven aan op 180°.
    3. Verwijder de schil en de zaden van de pompoen. Je kunt ze allebei apart houden: de zaden zijn heerlijk om te bakken als snack, en de schil kan op een vergelijkbare manier worden gekookt!
    4. Snijd het vruchtvlees in blokjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Ze moeten in een enkele laag liggen, niet op elkaar.
    5. Kook gedurende een half uur tot ze zacht zijn.
    6. Doe ze in een steelpan en prak ze fijn met een vork.
    7. Voeg suiker, citroen, citroenschil, kaneel en gember toe en meng goed. Als je een zeer gladde consistentie wilt krijgen, kun je op dit punt een staafmixer gebruiken.
    8. Laat nog een half uur op een matig vuur koken tot de gewenste consistentie is bereikt: het moet een jam zijn die je gemakkelijk kunt uitsmeren of met een lepel kunt oppakken, dus niet te vloeibaar maar ook niet te droog.
    9. Als je de potten nog niet hebt gesteriliseerd, kun je dat tijdens het koken van de jam doen: was ze en zet ze een half uur in kokend water, eventueel met een beetje azijn in het water.
    10. Als de jam klaar is, giet hem terwijl hij nog heet is in de potten, sluit ze goed af en zet ze op hun kop om een vacuüm te creëren. Laat ze een nacht in deze positie staan, en plaats ze de volgende dag waar je maar wilt.

Er is ook een snellere versie, om een zoete pompoencrème te maken die erg lijkt op deze jam, en waarbij de magnetron wordt gebruikt. De doses moeten uiteraard sterk worden verlaagd (ook met 1/4 van de hierboven aangegeven doses), zodat slechts een portie in een potje kan worden bereid, wat gemakkelijker te hanteren is: zodra het vruchtvlees in stukjes is gesneden, doe je het rechtstreeks in een potje dat geschikt is voor de magnetron, samen met de gember, de kaneel en de suiker (sommige mensen voegen ook een schijfje appel toe!); als je wilt, ook een snufje zout. Sluit het potje zodat je het kunt schudden en de ingrediënten goed kunt laten mengen, open het vervolgens weer en zet het in de magnetron, gedurende 12 minuten op 500 watt.
Haal het uit de magnetron, laat het 20-30 minuten afkoelen met het deksel open (leg er eventueel een doekje over) en je kunt het gebruiken of tot een week in de koelkast bewaren. Als het koud en te stevig is wanneer je het uit de koelkast haalt, kun je het 3 minuten op laag vermogen in de magnetron opwarmen.

Eet smakelijk!

Advertisement