De herfst is een goed moment om knoflook te planten : ontdek hoe je dat op een eenvoudige manier doet

door Natasja

14 Oktober 2021

De herfst is een goed moment om knoflook te planten : ontdek hoe je dat op een eenvoudige manier doet
Advertisement

In iedere moestuin zou knoflook nooit mogen ontbreken. Niet alleen is knoflook het hele jaar door handig om smaak te geven aan een groot aantal gerechten, dus het is fijn om een voorraadje in huis te hebben, maar knoflook wordt ook gebruikt om ongewenste insecten op afstand te houden. Wij hebben je al vaak methodes laten zien om natuurlijke afweermiddelen te maken op basis van knoflook, maar in de grond geplante knoflook schrikt ook dieren af die gewassen bedreigen, en ook dan is het een extra natuurlijke afweerbarrière.

De beste tijd om knoflook te planten is in de herfst, in oktober al in koudere streken en in november nog in warmere streken. Als je echter op een plaats woont waar de winters te koud zijn, moet je wachten tot de intense kou voorbij is. Knoflook kan temperaturen tot -10 of -15 graden verdragen, maar niet voor lang.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Knoflookplanten worden vermeerderd door middel van teentjes, dezelfde die je gebruikt om te koken, en daarom spreken we niet over zaaien. Door de teentjes te planten, ben je er ook zeker van dat je planten vindt die precies dezelfde zijn als die waarvan de oorspronkelijke bol afkomstig is.

Neem dus een bol knoflook en scheid de teentjes zonder ze te pellen (anders zijn ze vatbaar voor rot en andere gevaren). Je moet ze in de grond stoppen met het puntige gedeelte naar boven, want daar ontspruit de knoflook (soms gebeurt dit als je het te lang vergeet in de keuken!), het andere deel produceert de wortels. Als de teentjes ondersteboven worden geplaatst, is het veel moeilijker voor de plant om uit de grond te komen, terwijl de plant in de juiste positie sneller en krachtiger groeit.

Je hoeft niet veel te spitten: maak gewoon een lange groef met een troffel en leg de teentjes slechts 3 cm onder de oppervlakte, te verhogen tot 4 cm bij kouder weer of als je het later doet (in november), zodat de grond ze beter beschermt. Ze moeten ook niet naast elkaar worden geplaatst, zodat de plant zonder problemen kan groeien, dus denk aan ongeveer 8-10 cm tussen elk teentje in dezelfde rij, en 30 cm of iets minder tussen de rijen.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

Je kunt ze in de volle grond planten, in verhoogde bloembedden of plantenbakken, maar ook in potten, bij voorkeur een beetje breed zodat er voldoende ruimte tussen de teentjes is.

Elk teentje knoflook levert het volgende voorjaar een hele bol knoflook op!

Advertisement