Laat je bestek glanzen met een snelle en eenvoudige methode

door Natasja

28 Oktober 2021

Laat je bestek glanzen met een snelle en eenvoudige methode
Advertisement

Je hebt vast wel bestek in huis dat je voor belangrijke gelegenheden bewaart, en in het dagelijks leven gebruik je het meer alledaagse metalen bestek, waar je niet altijd even zorgvuldig mee omgaat. Bij herhaaldelijk en intensief gebruik krijgen deze gebruiksvoorwerpen gemakkelijk een doffe laag, en misschien zijn er ook sporen van kalkaanslag of moeilijk te verwijderen vlekken.

Om ze weer te laten glanzen, kun je twee ingredi├źnten proberen die je altijd in de keuken hebt, namelijk zout en citroen, met een eenvoudige en snelle methode om veel bestek tegelijk schoon te maken. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Nadat je ze goed hebt afgewassen met een normaal afwasmiddel, of wanneer je ze uit de lade haalt waarin ze waren opgeborgen, kun je ze in een teil leggen (voedselbakken waarin ze in de lengte kunnen worden opgeborgen zijn ook prima).

Voeg heet water toe tot ze met minstens een paar vingers bedekt zijn. Voeg vervolgens een eetlepel keukenzout toe en pers het sap van een hele citroen uit (je kunt er twee gebruiken als het er veel zijn). Laat ze daar een uur of langer liggen, en neem dan een zachte doek, waarmee je ze droogt en tegelijkertijd poetst. Het duurt maar een paar minuten, en je kunt ze weer in de lades opbergen.

Als alternatief voor zout kun je ook baking soda of een paar eetlepels citroenzuur in poedervorm gebruiken.

Als je merkt dat het bestek alleen kalkvlekken heeft door het harde leidingwater dat er na het schoonmaken opgedroogd is, neem dan een pluisvrije doek (ook een schone katoenen doek is goed) en bevochtig die met witte azijn en wrijf ermee over het bestek: er is niet veel nodig, het mag niet echt nat worden. De geur van azijn zal snel verdwijnen en het bestek zal helder en glanzend blijven.

Tenslotte kun je ook proberen natriumcarbonaat (of afwassoda) te gebruiken als je dat hebt: los 1 eetlepel op in een liter water (gebruik altijd een teil of ook de wasbak van een goed gereinigde gootsteen), leg het bestek erin en laat het een uur staan. Daarna schrobben, afspoelen en onmiddellijk afdrogen.

Succes!

Advertisement