Omheiningen van pallets: ontdek hoe je dit gemakkelijk en goedkoop kunt maken

door Natasja

07 Oktober 2021

Omheiningen van pallets: ontdek hoe je dit gemakkelijk en goedkoop kunt maken
Advertisement

Het afbakenen van borders, bloemperken of de verschillende interne zones van een tuin vereist de bouw van verschillende soorten omheiningen, als je geen heg wilt gebruiken. En er zijn veel verschillende soorten materialen die kunnen worden gebruikt om deze constructies te maken, vaak vrij duur. Maar als je een eenvoudig doe-het-zelf project wilt uitvoeren, kun je ook pallets gebruiken.

Houten pallets die in goede staat verkeren en intact zijn, zijn sterk genoeg om er verschillende soorten omheiningen en hekken van te maken. Er is een vrij eenvoudige methode om pallets doormidden te zagen om van elk twee delen omheining te maken.

Je hebt een cirkelzaag, boor, schroeven en een schuurmachine nodig, en het is een heel eenvoudig klusje. De methode, die je in de video hieronder kunt zien, komt erop neer dat je de helft van de kortste zijde van elk pallet moet vinden, zodat je het in de lengte kunt doorsnijden en twee gelijke delen kunt maken. Elk van deze delen zal houten planken hebben met een platte punt hebben, die kan worden gepersonaliseerd door er een spitse (driehoekige) punt van te maken, of ook andere vormen. In de video kun je ook zien hoe je de stukken in elkaar zet en er zelfs houten pilaren insteekt om ze eventueel als plantenbakken te gebruiken.

Advertisement

Ook dit idee is heel eenvoudig: de pallets vormen een met gaas versterkte omheining zodat dieren er niet door kunnen, en verbinden twee gebouwen met elkaar. De centrale pallet is op scharnieren bevestigd die het met een van de zijpallets verbinden, zodat het als een poort opengaat. Het is een rustieke maar functionele oplossing, ook perfect om de moestuin af te scheiden van de rest van de tuin, zonder muren te hoeven bouwen of heggen te planten die er schaduw over werpen. https://www.youtube.com/watch?v=Dxu8A6Iov7I&feature=emb_imp_woyt

Advertisement

Ook een enkele pallet, naar wens beschilderd en versierd, kan de tuin op een leuke manier verfraaien: een paneel als dit kan bijvoorbeeld de hoek afschermen waar de vuilnisbakken staan, nog beter is het als je aan de voet, vooraan, ruimte maakt voor een klein bloembed of voor houten plantenbakken of potten.

Als je grotere projecten in gedachten hebt, kun je de pallets ook gebruiken voor echte grensafscheidingen. Deze heeft ook een mooie plantenbak over de hele lengte van de muur.

Zou je het leuk vinden om pallets op soortgelijke manieren in de tuin te gebruiken?

Advertisement