Zelfgemaakte tomatenpuree: het eenvoudige recept met alle smaak van traditie

door Natasja

07 Augustus 2022

Zelfgemaakte tomatenpuree: het eenvoudige recept met alle smaak van traditie
Advertisement

Het bereiden van tomatensaus, of tomatenpuree (passata in het Italiaans), is voor velen een niet te missen ritueel elke zomer, wanneer de tomaten rijp genoeg zijn en je een voorraad wil aanleggen voor het hele volgende jaar. Het is meestal in de heetste tijd van het jaar, en het is vermoeiend om bergen tomaten te blancheren en vervolgens fijn te stampen, maar de voldoening van het ontkurken van de flessen en de onmiskenbare geur van de saus is groot en vergoedt alle inspanning.

Iedereen heeft zijn eigen methode, misschien overgenomen van vorige generaties. Er zijn er die echt oude hulpmiddelen gebruiken, anderen die zich behelpen met modernere instrumenten, en wie het op de een of andere manier op smaak brengt. Zoals alle traditionele recepten bestaat er niet één enkele versie, maar als je niet weet waar je moet beginnen als het gaat om het maken van je eigen zelfgemaakte tomatenpuree, kun je de onderstaande tips volgen.

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

Ingrediënten voor ongeveer 1 kg tomatenpuree (ze zijn echt indicatief, en het kan nooit kwaad om een beetje te overdrijven, want je kunt nooit genoeg tomatensaus hebben)

 •  2,6 kg goed gerijpte tomaten. Over het algemeen wordt de voorkeur gegeven aan de San Marzano soort, maar er is niets op tegen om een andere soort te gebruiken
 • Water
 • Zout naar smaak
 • Basilicum (facultatief), naar smaak

Wat hulpmiddelen betreft, zorg voor het volgende:

 • Goed gesteriliseerde potten of glazen flessen om de saus in te bewaren
 • Een grote pan om de potten in te koken
 • Een grote pan waarin je de tomaten kookt
 • Een groentezeef
 • Een groentemolen
 • Een paar kommen om de saus in op te vangen

 

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

 1. Was de tomaten goed en gooi ze weg als ze niet meer goed zijn. Sommige mensen verwijderen ook de uiteinden en sommigen alleen de stengels.
 2. Zet het vuur aan onder de pan waarin je de tomaten zult koken, en doe ze in het water als het aan de kook komt.
 3. Wanneer de schil begint te breken, laat de tomaten uitlekken en zet ze apart, eventueel in een mandje of bakje, afgedekt met een schone theedoek.
 4. Wacht tot ze afgekoeld zijn (eventueel afgedekt door andere theedoeken).
 5. Haal ze door een groentemolen om het grootste deel van de zaden en schillen te verwijderen.
 6. Giet de verkregen saus in de vooraf klaargemaakte potten of flessen en sluit ze goed af. Het is handig om een trechter te gebruiken.
 7. Zet de potten/flessen in een zeer grote pan, vul ze met water en breng ze aan de kook.
 8. Kook ongeveer 40 minuten, zodat de potten of flessen goed afgesloten zijn en de saus gaar is, die niet zal bederven als ze maandenlang in de voorraadkast wordt bewaard. Het kan nuttig zijn theedoeken tussen de flessen te gebruiken, zodat ze tijdens deze kookfase niet tegen elkaar klotsen door de convectiestromen van het water.
 9. Haal de pan van het vuur en laat de flessen afkoelen.

Sommige mensen doen er basilicum (meestal fijngehakt) in voordat ze de saus in de flessen gieten. Dan kun je het ook nog op smaak brengen met chilipeper of andere kruiden naar smaak! Heb je wel eens zelfgemaakte tomatensaus gemaakt? Wat is jouw favoriete methode voor de perfecte tomatensaus?

Advertisement