Handige trucs om meel langer te bewaren zonder risico op motten

door Natasja

30 Juni 2022

Handige trucs om meel langer te bewaren zonder risico op motten
Advertisement

Meel is een van die ingrediënten die nooit ontbreken in iemands voorraadkast, en afhankelijk van de gewoonten of culturen zijn er vele soorten granen of peulvruchten waarvan het wordt gemaakt. Ook van de meest gebruikte meel ter wereld, namelijk tarwe-, maïs- of rijstmeel, kunnen verschillende varianten bestaan naargelang het meer of minder geraffineerd of volkoren is.

Overal ter wereld komt er echter een tijd dat de voorraad meel moet worden behoed voor bederven of, wat vaker voorkomt, voor het worden van de bakermat van zovele voorraadmotten. Hoewel meel een voedingsmiddel is dat zeer lang houdbaar is, kunnen er situaties zijn waardoor het onbruikbaar wordt voordat het pakje op is. Lees verder om uit te vinden hoe je het het beste kunt bewaren.

Advertisement
unsplash.com

unsplash.com

Er zijn drie mogelijkheden, afhankelijk van hoe je het meel gaat gebruiken en hoe lang je het veilig wilt bewaren.

  •  Het is altijd aan te bevelen eerst het meel uit de papieren verpakking te halen en het over te brengen in luchtdichte houders. Dit zijn bijna altijd glazen potten (ook met kurken deksels), maar het kunnen ook plastic conservenpotten of blikken zijn, zolang de deksels maar voorkomen dat insecten binnendringen en vocht het meel kan bederven. Niet alleen zal de voorraadkast er mooier uitzien, maar onaangename verrassingen en geldverspilling worden vermeden.
  • In de koelkast. Als je meel heel vaak gebruikt, kun je het in de koelkast bewaren, omdat er dan geen gevaar bestaat dat het maandenlang onnodig ruimte inneemt. Ook in dit geval moet je luchtdichte verpakkingen gebruiken, maar luchtdichte zakjes volstaan (als je het meel toch snel verbruikt).
  • In de vriezer. Hetzelfde als voor houders, met de extra voorzorgsmaatregel dat alle lucht uit de zakken moet worden gelaten. Als je die gebruikt, kun je dus beter onaangename verrassingen voorkomen en een vacuüm creëren.

Hoe lang kun je meel in de kou bewaren? In de koelkast is wit meel tot een jaar houdbaar, volkorenmeel 6 maanden. Wat de diepvries betreft, is wit meel veilig tot twee jaar, en volkorenmeel tot een jaar. Pas op voor speciaal meel, dat over het algemeen veel eerder bederft dan bijvoorbeeld tarwemeel.

Wat te doen nadat je meel uit de koelkast of de diepvries hebt gehaald? Je moet het altijd zelf op kamertemperatuur laten komen. En wanneer je de ingevroren meel gebruikt, moet je alles gebruiken, want het kan niet opnieuw worden ingevroren.

Heb je deze methoden al eens eerder gebruikt?

Advertisement