Calla lelie: nuttige tips voor het kweken van deze bloem, symbool van verfijning

door Natasja

01 Juli 2022

Calla lelie: nuttige tips voor het kweken van deze bloem, symbool van verfijning
Advertisement

Het is moeilijk te zeggen welke bloem het elegantst is van allemaal, maar calla lelies zouden waarschijnlijk op een van de eerste plaatsen eindigen: hun betekenis in de bloementaal is er ook een van adel en verfijning, en ze zijn op zijn minst een symbool van een versterkende vriendschap. Ze zijn inheems in Zuid-Afrika en zijn vaak geliefd als snijbloem, maar ook als kamer- of tuinplant zien ze er geweldig uit.

De naam van het geslacht is Zantedeschia, en ze hebben de bijzonderheid dat ze geen stengel hebben: het hele bladerdek ontspruit direct uit de wortelstok onder de grond, en wat wij de bloem noemen is in werkelijkheid niets meer dan het schutblad, d.w.z. een aangepast blad dat zich om de eigenlijke bloem, die "stamper" in het midden, wikkelt en deze beschermt. Het zijn vrij eenvoudige planten om te kweken, die het overwegen waard zijn als waardevolle aanvulling op iemands groene hoekjes.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

De bekendste zijn de witte, maar er zijn calla lelies in veel verschillende kleuren, ook gele of paarse! Wat hun teelt betreft:

  • Blootstelling en klimaat: ze houden van een vochtig klimaat en niet te koud. In gebieden met strenge winters kunnen ze dus worden geteeld, waarbij de wortelstok in de herfst uit de grond moet worden gehaald (zoals bij dahlia's of begonia's), gedurende de winter op een donkere, droge plaats moet worden bewaard en in het voorjaar opnieuw moet worden geplant.
  • Ze houden ook van licht, maar niet van direct zonlicht.
  • Water geven: het water moet constant en overvloedig zijn tijdens de periode waarin ze bladeren en bloemen produceren, maar wanneer de bladeren beginnen te verwelken, kun je wat minder water geven.
  • Grond: de grond moet licht en waterdoorlatend zijn, maar rijk aan organisch materiaal.
  • Meststof: je kunt meststof toevoegen wanneer de bloemen uitlopen, bij voorkeur vloeibare meststoffen.

Als je ze in potten wilt kweken, overweeg dan altijd een vrij grote en diepe pot te gebruiken, en vermijd de wortelstokken op de rand te zetten, waar ze dan niet genoeg water zouden kunnen krijgen.

Zowel die in de volle grond als die in potten moeten worden ontdaan van verdorde bladeren, die ziekten kunnen overbrengen.

Er zijn verschillende soorten wat kleur en grootte betreft, zodat het leuk is om bonte composities te maken, maar ook om te genieten van de puurheid van veel witte bloemen tussen de brede bladeren. Zou je het leuk vinden om ze te kweken?

Advertisement