Basilicum en rozemarijn: kweek ze in water om verse kruiden te hebben wanneer je maar wilt

door Natasja

23 Mei 2022

Basilicum en rozemarijn: kweek ze in water om verse kruiden te hebben wanneer je maar wilt
Advertisement

Hydrocultuur is het soort teelt waarbij geen grond wordt gebruikt zoals normaal het geval is voor planten die je in huis of in de tuin houdt. Het moet met veel doorzettingsvermogen worden gevolgd, maar het is niet moeilijk te leren en het heeft een aantal niet te onderschatten voordelen: minder ruimte innemend in huis, planten die zeer snel groeien en vooral in het geval van aromatische kruiden wordt geschat dat hun bladeren uiteindelijk 40% meer aromatische oliën bevatten, wat betekent dat je gerechten of althans de bereidingen waarin je ze gebruikt veel geuriger zullen zijn.

Lees meer over welke kruiden je in water kunt kweken.

via thehydroponicsplanet.com

Advertisement

Basilicum

Basilicum is een van de meest geliefde kruiden in de keuken, maar ook geliefd bij wie zich aan deze teelt waagt, juist omdat de smaak en het aroma van de plant intenser zijn. 

Om met de hydrocultuur van basilicum te beginnen, kunnen ofwel zaden worden gebruikt, die moeten worden ontkiemd, ofwel takjes die worden afgesneden zoals voor stekken. De tweede methode is sneller en meestal succesvoller: het duurt meestal een week voor de wortels in water uitlopen.

Het is belangrijk om de temperatuur tussen 21 en 26 graden Celsius te houden, want basilicum houdt van warmte, maar niet van overdreven warmte. In de potten kunnen steenwolblokjes worden geplaatst, die voor deze teelt de voorkeur genieten. Anders kan ook sphagnum mos, perliet, vermiculiet of kokosvezel worden gebruikt. Al deze producten moeten echter voor gebruik worden gesteriliseerd. Bovendien moet je ervoor zorgen dat het substraat waarin je de planten kweekt altijd alleen vochtig en niet te nat is, anders kunnen zich schadelijke schimmels ontwikkelen.

Basilicum kan worden geoogst wanneer de plant ten minste 20 cm hoog is en altijd alleen door een derde of ten hoogste tweederde van de tak af te knippen. Maar nadat je elke tak al twee of drie keer hebt afgeknipt, is het raadzaam om opnieuw te beginnen met nieuwe stekken.

Advertisement

Rozemarijn

De teelt van rozemarijn in hydrocultuur verloopt trager: je moet minstens 12 weken wachten voor je een paar takjes kunt oogsten, en als je met zaad begint duurt het nog langer en is de kans op oogsten nog kleiner.

Rozemarijn kan ook worden aangetast door schimmels, meeldauw en mijten: daarom is het een van de planten waarvoor hydrocultuur met NFT (Nutrient Film Technique, Nutrient Film Techniek) wordt aanbevolen. Bovendien moet je op het volgende letten:

  • De pH moet tussen 5,5 en 7,0 blijven
  • De vochtigheidsgraad mag niet te hoog oplopen
  • Er moet worden gezorgd voor ten minste 11 uur zonlicht
  • Er kan het hele jaar door worden geoogst, maar voor elke plant is het altijd beter om niet meer dan twee of drie keer te oogsten.

Zou je het leuk vinden om op deze manier kruiden te kweken? Heb je het al eens gedaan?

Advertisement