Een kleine tuin? Ontdek de kleine bomen die je zou kunnen kweken

door Natasja

22 April 2022

Een kleine tuin? Ontdek de kleine bomen die je zou kunnen kweken
Advertisement

Soms wordt gedacht dat een kleine tuin de mogelijkheid uitsluit om in de rustgevende schaduw van een boom te zitten, maar er zijn verschillende soorten planten die, hoewel ze geen struiken zijn, niet zo groot worden dat ze hinderlijk zijn. Noch in de hoogte, noch in de breedte.

Er zijn soorten die vaak worden gekozen vanwege de schoonheid van hun bloemen of bladeren, andere die vruchten dragen en weer andere die vogels en wilde dieren gelukkig maken. Hier zijn er enkele om te overwegen voor kleine tuinen en soms ook voor grote terrassen.

via gardenersworld.com

Japanse esdoorn

Japanse esdoorn

pxhere.com

Acer palmatum is de naam waaronder je de verschillende bestaande soorten moet zoeken, die alle zeer mooi zijn door de vorm van hun bladeren en hun altijd warme en fascinerende kleuren.  Ze moeten worden gekweekt op beschutte plaatsen waar ze niet in direct zonlicht staan, vooral niet tijdens de heetste uren van de dag, en kunnen ook in zeer grote potten worden gehouden.

Advertisement

Amelanchier (Krentenboompje)

Amelanchier (Krentenboompje)

Commons Wikimedia

De delicate, elegante witte bloemen van de Amelachier maken het een mooie aanwinst voor elke groene ruimte. Hij bloeit in het vroege voorjaar en zijn bladeren verkleuren in de herfst naar goud. Hij houdt van een zonnige of licht beschaduwde standplaats en kan een maximale hoogte van 6 meter bereiken, hoewel hij vaak kleiner blijft.

Judasboom

Judasboom

Commons Wikimedia

De Cercis Siliquastrum is de boom die, samen met de kersenbomen, altijd prachtig in bloei staat tussen eind maart en de eerste helft van april: het is een van de symbolen van de lente en heeft de buitengewone eigenschap dat hij bedekt is met kleine bloemetjes, ook langs de stam en de grotere takken, net alsof ze uit de schors ontspruiten. In de Cercis-familie zijn er ook soortgelijke bomen, vaak rond de 3 meter groot, die verschillende kenmerken hebben, zoals bronskleurig of paars gebladerte!

Perzik

Perzik

Pixabay

Veel fruitbomen worden niet erg groot en met name perzikbomen kunnen ook in een kleinere vorm worden gesnoeid. Ze zijn prachtig als ze aan het eind van de winter bedekt zijn met bloemen en een paar maanden later echt heerlijke vruchten voortbrengen. Het zijn ook zeer winterharde planten, geschikt voor koudere klimaten, maar ze geven de voorkeur aan zonnige plaatsen die beschut zijn tegen sterke wind.

Lijsterbes

Lijsterbes

Pixabay

Als je daarentegen vogels en wilde dieren in je tuin wilt aanmoedigen, kun je een boom als de lijsterbes (Sorbus aucuparia) overwegen, die prachtige geveerde bladeren heeft, in het voorjaar mooie bloemen geeft en in de herfst gevuld is met prachtige trossen rode bessen. Er zijn ook verschillende soorten van deze plant te ontdekken, waarvan sommige kleinere maximummaten hebben dan andere (zoals 'Rosiness'). Het zijn zeer winterharde planten die het overwegen waard zijn.

Advertisement