Afslanken door te wandelen: wist je dat het je kan helpen gewicht te verliezen, net als hardlopen?

door Natasja

25 April 2022

Afslanken door te wandelen: wist je dat het je kan helpen gewicht te verliezen, net als hardlopen?
Advertisement

Hardlopen en wandelen zijn aerobe cardiovasculaire oefeningen die altijd in je dagelijkse en wekelijkse routines moeten worden geïntegreerd: ze helpen je gewicht te verliezen en te behouden, verhogen het fysieke uithoudingsvermogen, verbeteren je immuunsysteem, kunnen het optreden van bepaalde ziekten voorkomen en kunnen dus je leven verbeteren (en verlengen). Om uiteenlopende redenen is hardlopen echter niet altijd voor iedereen haalbaar, dus kan men overwegen het te vervangen door stevig wandelen.

Dit wordt ook wel fitwalking genoemd en wordt soms aangeduid als speed walking of power walking, hoewel er enkele verschillen zijn tussen deze categorieën. Ze bestaan echter allemaal uit wandelen in een stevig tempo en met een hoge frequentie en als ze op de juiste manier worden uitgevoerd, kunnen ze voordelen opleveren die vergelijkbaar zijn met die van hardlopen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Speed walking: wandelen met een gemiddelde snelheid van ten minste 4,5 - 4,8 kilometer per uur. Je hartslag stijgt en je verbrandt meer calorieën dan met gewoon wandelen.
  • Power walking: power walking wordt gedefinieerd als wandelen met een hogere gemiddelde snelheid van 5 tot 8 kilometer per uur. Voor sommige mensen kan dit oplopen tot 11-16 km/u! Een uur lang wandelen met een snelheid van 7 km/u verbruikt ongeveer evenveel calorieën als joggen gedurende dezelfde tijd met dezelfde snelheid.

Het vergt wat geduld en vooral doorzettingsvermogen om een tempo van 5 km/u of meer aan te houden, dus je moet het geleidelijk doen, door eraan te wennen het tempo van de wandeling beetje bij beetje op te voeren: velen raden aan de snelheid twee minuten op te voeren en dan weer af te remmen.

Snelwandelen (zogenaamde speed walking, de eerste soort training die hierboven is genoemd, de training die wat lichter is) kan zeker je humeur en algemeen lichamelijk welzijn verbeteren, en zelfs als je er niet in slaagt om van je dagelijkse beweging een power walking workout te maken, zul je nog steeds meer calorieën verbranden dan met een wandeling op een normaal tempo.

Je zou kunnen beginnen met een half uurtje per keer en het dan geleidelijk opvoeren (minstens 3 keer per week), het zou de gewoonte kunnen worden die je levenskwaliteit verbetert!

Advertisement